Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La rebaixa de l’IVA per a combatre la inflació es nota poc a les butxaques

D’altra banda, els sectors de la carn i el peix reclamen entrar dins els productes amb rebaixa de l’IVA.

El nou paquet de mesures anticrisi està en vigor des del dia 1 de gener i pretén reduir la inflació. Entre les ajudes més rellevants és el xec de 200 € per les cases que no superin els 27.000 euros anuals i la rebaixa de l’IVA per alguns aliments.

Els aliments de primera necessitat passen del 4% de l’IVA a l’eliminació total, i la pasta o els ous han passat del 10% al 5%. Des d’Economistes davant la crisi la Montserrat Colldeforns explica que la principal causant és la guerra d’Ucraïna.

En aquest context Colldeforns també exposa que la solució és aplicar mesures ràpides i eficaces per arribar a les xifres a les quals ens trobem.

Un dels productes que ha vist la rebaixa del 4 al 0% és el pa, i la farina, entre d’altres. Així doncs, des del forn de pa Rius estan sorpresos per aquesta mesura, ja que consideren que a la llarga suposa el que equival a una barra de pa al mes.

La fruita, verdura, hortalises, llegums, tubercles i cereals amb condició de productes naturals d’acord amb el codi alimentari i les disposicions dictades pel seu desenvolupament. Des de verdures Maria, la Maria Arnabat exposa que els ajuts si que s’estan notant al preu final de la cistella de la compra.

Amb tot, dins el paquet de mesures també s’ha eliminat la subvenció de 20 cèntims per a la gasolina i el dièsel, limitant-lo només als transportistes, agricultors i pescadors

El sector de la carn i el peix reclamen entrar dins els productes amb rebaixa de l’IVA

A l’altra cara de la moneda, el sector de la carn i el peix també han donat el seu punt de vista arran la rebaixa de l’IVA pels aliments frescos o de primera necessitat.

Des de Carns Uberni, Josep Anton Uberni exposa que només han vist el canvi als formatges i ous, que si que entren dins el paquet d’ajuts.

Uberni creu que també s’hauria d’haver baixat l’IVA de la carn. Tanmateix, dubta que amb tan sols sis mesos sigui suficient per a acabar amb la inflació.

I en el sector del peix, des de la peixeteria Joana, la Genoveva Pozán posa en manifest que també venen producte fresc, i creuen que s’hauria d’incloure a la rebaixa de l’IVA.

A més, la Genoveva Pozán, considera que la rebaixa és molt minça ja que a l’hora d’anar a comprar gairebé no nota una reducció al preu de la cistella de la compra.

La rebaixa dels preus ha afectat a uns 7.000 roductes durant sis mesos. I d’altra banda, tant les pensions com el salari mínim o l’ingrés mínim vital augmentaran aquest 2023.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: