Dijous, 22 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es dispara la inflació, mentre alguns paradistes del mercat opten per no incrementar els preus

Aquest mes de març era notícia perquè la inflació va assolir nivells històrics, que no es veien dels anys 80.

La inflació genera preocupació entre els economistes que el consideren un fenomen molt problemàtic. S’han disparat els preus de l’energia i els carburants, també han augmentat els preus d’algunes matèries primeres. Més enllà de productes concrets, els experts apunten que hi hagut un augment generalitzat de preus.

El degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de Vic, Josep Burgaya, explica que això es deu al fet que, en aquests moments, hi ha un desplaçament de la demanda d’uns productes a uns altres. A més, hi ha hagut un increment dels costos de producció.

Burgaya explica que com que aquesta inflació no va acompanyada d’un augment dels salaris, cosa que fa que disminueixi el poder adquisitiu de la ciutadania. Això afecta, de manera més accentuada, a les rendes més baixes.

Burgaya pensa que l’administració pública té el deure d’intervenir per mirar d’evitar fenòmens especulatius en alguns productes.

En aquest sentit, la pagesa i sindicalista Maria Rovira pensa que hi ha augments de preus dels productes justificats. Ara bé, critica que hi ha altres casos en els que s’especula.

Tot i que aquest augment generalitzat de preus, dissabte al mercat de Vilafranca, encara hi havia alguns paradistes que manifestaven no haver pujat els preus. Dos exemples són el Marc Sadurní i la Remei Civill, que venen mel i fruits secs respectivament.

Des que va començar l’any la inflació ha anat pujant progressivament fins a marcar un 9’8%. Caldrà esperar les dades d’aquest mes d’abril per veure si es manté la tendència a l’alça.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: