Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La fruita, la verdura i el formatge són tres dels productes que més han pujat de preu

Tenint en compte aquest increment la pizza és un dels plats que més s’ha encarit, tot i que la majoria de restaurants intenten pujar els preus el mínim per mantenir clients

La inflació continua afectant la butxaca de tothom i això fa que molts productes no parin de pujar de preu, tot i que els experts apunten que ja ha passat el pitjor . Alguns on s’ha notat més l’increment són la fruita i la verdura i, com a plat, la pizza, ja que està formada per farina, oli, tomàquet i formatge que també han pujat molt.

Alguns dels productes que s’han vist més afectats per l’increment de preus són la fruita, la verdura i les hortalisses. Però no tots s’han encarit en la mateixa mesura, segons recullen les dades de gener de l’índex de preus en origen i destinació dels aliments (IPOD), que elabora la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders COAG.
De les 33 categories analitzades, han sofert increments 23 productes, i fins a vuit ho han fet a dobles dígits. Les que més són la carxofa i la mandarina, tots dos productes de temporada. Les carxofes s’han arribat a pujar el doble i els clients del mercat ho han notat. Albert Carreras assegura que mai havia vist les carxofes tan cares.

Carreras també lamenta que l’increment de preus sovint no va a la butxaca dels pagesos

Segons COAG entre els productes hortofrutícoles que més han incrementat el preu hi ha el carabassó, que va repuntar un 21,7% i la coliflor, amb un encariment del 21,6%. També han registrat encariments superiors al 10% els tomàquets d’amanida, la poma, e la pera.
Segons Joan Alemany, de Torrelavit, i que regenta una parada al mercat dels dissabtes de Vilafranca, l’increment de preu és més gran en els productes que no són de temporada i també els de tamany més gran.

Els ous, la llet o el formatge són alguns altres productes que han pujat molt de preu. En parlem amb Montserrat de la Concepció, de la parada de formatges Veciana de Vilafranca. Confessa que enguany s’ha vist obligada a apujar el preu del formatge aproximadament un euro i mig el quilo.

La Mercè Olivella compra sovint al mercat de Vilafranca i lamenta l’increment generalitzat de preus.

Olivella creu que ara més que mai cal apostar pels productes de proximitat

Tenint en compte aquest increment la pizza és un dels plats que més s’ha encarit. I és que està elaborada amb uns ingredients que han pujat de preu: farina, oli, tomàquet i formatge. Cal destacar que l’oficina europea d’estadística Eurostat destaca la pizza per visualitzar l’impacte de les pujades dels productes més bàsics a tots els països perquè la pizza es pot trobar a tot arreu. Així, s’ha encarit un 15,9% a la Unió Europea en l’últim any. Tot i això, alguns locals estan fent mans i mànigues per evitar repercutir els nous increments a la clientela. Jaume Martí és el propietari de la pizzeria Cal Turbo

Des de la pizzeria la Trebbia Elisabet Casanovas explica com els preus se’ls ha apujat el preu de forma generalitzada.

Casanovas destaca, però, que han incrementat el preu als clients entre un set i un deu per cent, una xifra inferior de la que han patit ells.

FACUA ha denunciat set cadenes d’alimentació perquè no estan aplicant la rebaixa de l’IVA dels aliments. Segons Facua, en la majoria de casos les grans superfícies cobraven després de l’1 de gener el mateix preu que abans de la baixada de l’IVA. Això vol dir que, en realitat, el que fan és augmentar el marge de benefici de l’empresa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: