Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector dels aliments bàsics, a l’expectativa davant la rebaixa de l’IVA

S’ha decidit rebaixar al 5% l’IVA de tots els tipus d’oli i també de la pasta, mentre que el reduït del 4%, que s’aplica a tots els aliments de primera necessitat, s’ha eliminat

El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat la rebaixa durant sis mesos del tipus d’IVA reduït d’alguns aliments bàsics. En concret, s’ha decidit rebaixar al 5% l’IVA de tots els tipus d’oli i també de la pasta, mentre que el reduït del 4%, que s’aplica a tots els aliments de primera necessitat, s’ha eliminat.

Aquests aliments de primera necessitat són el pa, les farines per fer pa, la llet animal, els formatges, els ous, les fruites, les verdures, els llegums, els cereals i els tubercles.
Per ser considerats de primera necessitat, però, tots aquests productes han de ser naturals, no processats.

Des de l’Estat s’ha assegurat que serà obligatori que els preus dels aliments reflecteixin la rebaixa de l’IVA. Des de la fleca Parés, però, Marc Parés apunta que encara no saben com els afectarà i consideren que el que seria efectiu per rebaixar els preus és reduir el preu l’electricitat.

Un dels perills de la mesura és que la rebaixa de l’IVA se la quedin productors o distribuïdors i que, per tant, no s’acabi traduint en una reducció real dels preus que paguen els consumidors finals. Ens ho apunta des de Superverd, Pere Jansà.

Finalment cal destacar que des de la patronal de les peixateries, Fudepesca, s’ha mostrat una “absoluta decepció” perquè esperaven una baixada de l’IVA del peix com a la resta d’aliments de primera necessitat. Tampoc estan satisfetes les empreses càrnies, que consideren que excloure la carn de la rebaixa de l’IVA és un “greuge” per al sector.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: