Dilluns, 9 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca planteja un increment del 3’5% de l’IBI i la taxa d’escombraries

Aquest dimarts s’ha celebrat sessió de Ple en caràcter ordinari i, com acostuma a ser habitual al mes d’octubre, s’han portat a aprovació les Ordenances Fiscals de 2023.

En l’exposició inicial el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, feia notar la complexitat del moment que estem vivint, amb un increment desmesurat del cost de l’energia o amb l’IPC pel voltant del 10%. Situació que fa difícil preveure un escenari pressupostari. sí que hi ha algunes certeses, com per exemple la obligació per llei de reduir un 50% la plusvàlua, el que suposarà uns menors ingressos d’un milió d’€ aproximadament. També caldrà fer front a l’augment salarial dels treballadors municipals, que es marca des de l’Estat i es preveu un fort augment de la despesa financera, per l’increment dels crèdits que té contractats l’ajuntament.Per mantenir el nivell de serveis que s’ofereix a Vilafranca el govern proposa un lleuger augment del 3’5% d’impostos com l’IBI o la taxa d’escombraries.
Del cantó dels majors ingressos es preveu un augment del 5% que fa l’aportació de l’Estat als ajuntaments i també la incorporació d’una nova ordenança d’espais d’aparcament regulat en superfície. És a dir la recuperació de zones blaves amb un nou sistema d’anelles taronges que tindran un preu gradual en funció de la proximitat amb el centre.
Respecte a la proposta del govern el regidor de Cs, Eladio Garcia, assenyalava el seu descord per entendre que els ciutadans no poden suportar més pressió fiscal.
Garcia va demanar la congelació de tots els impostos com fan, va dir, a ajuntaments com el de Barcelona, l’Hospitalet o Cornellà.
Per la seva banda la regidora de VeC, Montse Romagosa, celebrava que s’hagin afegir enguany bonificacions amb caràcter mediambiental, per exemple per la producció de compost casolà o en la recàrrega de vehicles elèctrics. els Comuns, però, lamenten que el govern no apliqui una política més equitativa en impostos com l’IBI o la txa d’escombraries, o la tarificació social a l’Escola de Música, per facilitar la cohesió social.
Per part de la CUP el regidor Noel Viñas, mostrava la sorpresa per la incorporació de determinades bonificacions mediambientals que l’any passat es van retirar i parlava de política erràtica en aquest sentit. Respecte a les zones blaves mostrava el seu rebuig a la proposta perquè es tornarà a externalitzar la seva gestió.
La CUP aposta per lamunicipalització d’aquest servei. En nom del PSC, el seu portaveu Francisco Romero, remarcava la importància de garantir una inversió elevada en el pressupost, mantenint la qualitat dels serveis amb un nivell baix d’endeutament. Respecte a les ciutats citades pel regidor de Cs el socialista explicava que l’IBI a Vilafranca és clarament més baix.
I en nom d’ERC, Pere Sàbat, remarcava que en moments complicats com els que vivim és complicat confeccionar pressupostos municipals sobretot perquè hi ha un problema endèmic de mal finançament que l’Estat hauria de resoldre d’una vegada per totes. ERC considera que els augments d’impostos s’ha de fer quan hi ha temps de bonança. Pere Sàbat exposva l’abstenció del seu grup perquè tot i que no els agradava la proposta del 3’5%, no faria una batalla partidista respecte l’augment del 3’5%.
Finalment les ordenences fiscals es van aprovar amb els vots a favor del govern de Junts i PSC, les abstencions d’ERC i VeC i els vots en contra de la CUP i Cs.
Al final del de debat de les ordenances l’alcalde, Pere Regull, va agrair el to i les propostes de tots els grups en un tema que, va dir, es podia haver fer molta demagògia.
El Ple comptava també amb diverses mocions proposades per els diferents grups municipals. La primera que es va debatre la presentava Vilafranca en Comú a favor de l’assignació del 25% del pressupost autonòmic de salut a l’Atenció Primària, proposta que es va aprovar per unanimitat.Com també es va aprovar la moció que presentava Cs, per la posada en marxa de mesures per afavorir les infraestructures de punts de recarrega de vehicles elèctrics. Una segona moció de Cs també va rebre el suport de tots els grups, plantejant al Consell d’Administració de SERCOM que es plantegi l’elaboració d’un llibre d’estil per establir els principis deontològics de la ràdio i la televisió de Vilafranca. ERC portava a aprovació una proposta per exigir inversions pendents i millores al sistema de Rodalies–Renfe. Aquest punt va rebre el suport de tots els grups excepte l’abstenció de Cs. I per últim hi va haver una segona moció d’ERC demanant al Govern Espanyol la cessió de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil per a projectes municipals d’ús social. en aquest cas va ser aprovada per unanimitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: