Diumenge, 23 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca recupera la marató de donació de sang prèvia a la festa major

Vilafranca recupera la marató de donació de sang prèvia a la festa major amb l’objectiu de millorar l’estat de les reserves.

De 9 del matí a 9 de la nit, el Casal de Vilafranca acull aquest divendres previ a la festa major una marató de donació de sang, la primera després de dos anys de pandèmia.

El president de la Federació Catalana de Donants de Sang, Marc Ibars, explica la importància de la sang en l’activitat quotidiana dels hospitals.

Aquest estiu del 2022 ens trobem en un moment complicat en què cal garantir les reserves de sang. La baixada de les reserves durant l’estiu ronda el 30%, mentre que l’activitat hospitalària només es redueix un 10%. A més, s’està recuperant molta activitat que havia quedat ajornada des de l’esclat de la pandèmia de coronavirus, al març del 2020.

Es preveu que l’any vinent s’hagi recuperat la normalitat i tornem a la xifra de les 1.000 donacions diàries que necessita Catalunya.

Precisament a causa de la pandèmia, les donacions de sang es fan ara amb cita prèvia, però des de la Federació Catalana de Donants de Sang expliquen que un 20% de les persones apuntades finalment no s’hi presenten.

A la marató d’aquest divendres a Vilafranca hi havien apuntades aquest matí més de 200 persones però sempre hi ha l’esperança de superar les expectatives. I més ara que s’ha pogut recuperar el format marató, com explica Marta Hernández, tècnica de promoció del Banc de Sang i Teixits.

Hernández recorda que tot el procés que se segueix en una donació és prou ràpid i senzill.

Tant a les campanyes especials com aquesta de Vilafranca com a les campanyes periòdiques de donació de sang, els voluntaris i voluntàries hi tenen un paper cabdal. Josep Renau és el president de l’Associació de Donants de Sang de l’Alt Penedès.

Els voluntaris i voluntàries també s’encarreguen de la logística de les campanyes i busquen la col·laboració d’empreses de proximitat per agrair el seu gest als donants. Renau, però, lamenta la falta de relleu generacional a l’entitat.

Des de l’Ajuntament de Vilafranca sempre donen suport a les iniciatives del Banc de Sang i Teixits i animen a la ciutadania a col·laborar.

Entre les persones que s’han acostat al Casal per donar sang hi ha la Maria Moreno, que dona sang des dels 18 anys almenys un cop l’any.

Per garantir el subministrament de components sanguinis a tot Catalunya, el Banc de Sang i Teixits realitza una gestió integral del procés de la sang, des del punt de partida de la donació fins al final, la transfusió. És el que es coneix com a model “vena a vena”.

Es tracta d’un concepte innovador sense referents similars en d’altres bancs de sang europeus i que aporta un increment de seguretat, garantia i bones pràctiques d’utilització.

A Vilafranca, a banda d’aquesta marató especial, cal recordar que cada primer dilluns de mes es pot donar sang a les instal·lacions de Cal Figarot, el local social dels Castellers de Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: