Dijous, 18 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La donació de sang esdevé vital aquest estiu, com també el relleu generacional dels donants

Vilafranca va acollir divendres el Dia Mundial del Donant de Sang, una data que pretén reivindicar la necessitat de donar sang, especialment a l’estiu, on acostuma a reduir-se un 25%.

Aquest any 2024, Catalunya ha assolit de moment les 128.000 donacions de sang. Una xifra, que el Banc de Sang i Teixit va marcar-se a inicis d’any, amb l’objectiu de mantenir estables les reserves. En especial durant aquestes dates estivals, on les donacions acostumen a baixar un 25% aproximadament, segons apunta Albert Torra, president de la Federació Catalana de Donants de Sang.

Per exposar visualment aquestes 128.000 donacions, des del Banc de Sang i Teixits han generat durant l’any un castell de Realitat Augmentada, el qual s’anava tenyint de vermell a mesura que el banc s’anava proveint d’aquestes donacions fins a arribar a la xifra marcada al gener.

Una torre castellera que també va utilitzar-se com a logotip del Dia Mundial del Donant de Sang, celebrat aquest passat divendres a Vilafranca del Penedès per primer cop, ja que tradicionalment s’havia fet a Barcelona. El local escollit va ser, en concret, Cal Figarot, amb l’objectiu de descentralitzar l’acte i visibilitzar els valors castellers. I és que l’acte central celebrat a Vilafranca va ser, a termes generals, un homenatge a totes aquelles persones donants que també fan pinya, no sols per ajudar a la gent necessitada de sang, sinó també perquè moltes d’elles no morin.

L’alcalde de Vilafranca FranCisco Romero, també va reivindicar els valors solidaris dels castells i la importància de donar sang, en un moment complicat a diferents puntes del món on la guerra és una realitat.

A l’homenatge hi van participar una quinzena de donants, que van explicar els seus testimonis i perquè van decidir fer el pas. Un seguit d’històries, testimonis i vivències, que coincideixen en un únic objectiu: donar sang per, a la vegada, donar vida. El José, de Parets del Vallès, va ser un dels homenatjats.

Però la sang no és l’únic element que podem donar per ajudar, sinó també plasma, que diferencia del primer, no té tantes reserves al Banc de Sang. Albert Torra, president de la Federació de Donants de Sang, remarcava durant l’acte la importància de també donar plasma per poder ser autosuficients.

Es necessita un relleu generacional 

Des del Banc de Sang i Teixits de Catalunya també reivindiquen la importància que la població jove participi en la donació de sang.

En aquest sentit, el director assistencial del Bang de Sang, Joan Ramon Grífols, posava èmfasi aquest divendres en la necessitat d’un relleu generacional de les persones donants, que actualment oscil·len entre els 45 i 55 anys.

És per això que el Banc de Sang i Teixit continua incidint amb els joves, perquè s’iniciïn cada cop més en el món de la donació per anar adquirint aquest hàbit, amb l’objectiu d’anar creant així aquest relleu generacional.

Stand Up: Amb tot, la valoració que fa el Banc pel moment és positiva, tot i que el nou repte és assolir 128.000 donacions més fins al desembre, amb l’objectiu de cobrir les necessitats de tot l’any de manera estable.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: