Dimecres, 27 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’atur a l’Alt Penedès del mes de juliol ha sorprès als experts

Sobretot en un entorn de clara millora en l’activitat econòmica.

L’Alt Penedès va registrar el passat mes de juliol 4.965 aturats, amb un augment de 220 persones respecte del mes antorioa i trencant una ratxa positiva dels darrers mesos.
Unes dades d’atur a la comarca que han sorprès als analistes econòmics.

Al conjunt de Catalunya l’atur també va tornar a pujar després de cinc mesos de baixada. Però a les comarques veïnes de l’Anoia i el Garraf l’atur es va reduir tímidament.
Des del sindicat CCOO, Bernat Garcia, assenyala que la dada de l’Alt Penedès ha de preocupar, però justet, i creuen que no ha de marcar una tendència.

Des del sindicat consideren que una de les causes de l’increment pot ser la congelació de salaris i la pèrdua del poder adquisitiu, que frenen el consum i afecten al sector serveis.

Les dades d’ocupació contrasten amb les dades econòmiques.
Segons la Nota de Conjuntura Econòmica del Departament d’Economia i Hisenda, el segon trimestre del 2022 l’economia catalana creix un 1,5% intertrimestral, un increment més intens que en el primer trimestre, i superior a l’experimentat en el conjunt de l’economia espanyola i de la zona euro. També les dades del darrer informe de competitivitat publicat per la FEGP continua assenyalant la comarca de l’Alt Penedès com una de les més dinàmiques.

La Cambra de Comerç de l’Alt Penedès recull en el darrer informe trimestral xifres d’activitat econòmica històriques.
La comarca assoleix la xifra més alta de llocs de treball des de setembre del 2008, registrant-ne 42.195. A més, el nombre de persones afiliades a la Seguretat Social frega els 50.000, la dada més elevada des de l’inici de la sèrie històrica, 2012.

L’Alt Penedès tanca un trimestre més assolint xifres rècord en
termes de llocs de treball i d’afiliació a la Seguretat Social. Tot i això des dels sindicats alerten d’una tardor calenta en la negociació dels convenis, davant l’increment de l’IPC, lluny de l’augment salarial.

Des de la Cambra de Comerç mantenen un cert optimisme perquè assenyalen la diversificació que té la comarca de l’Alt Penedès, amb una potent indústria auxiliar de l’automòbil, o el sector de l’agroindústria i vitivinícola.

Durant els darrers mesos, l’augment de la inflació fins a màxims de les darreres dècades, la guerra a Ucraïna i els temors a una nova recessió han impactat negativament en la confiança dels agents econòmics. Tot i això, la desaparició de les restriccions sanitàries, després de dos anys de pandèmia, ha estat un factor d’impuls que ha permès mantenir la recuperació econòmica i que, fins al moment, ha contrarestat els factors d’incertesa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: