Dimarts, 23 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Enguany ha fet 23 anys de la recuperació del Ball dels Malcasats

Un any més, el Ball dels Malcasats ha ofert les seves representacions com a ball parlat en paral·lel a la processó dels dies 29 i 30 d’agost.

El 29, les representacions es fan en tres places de la vila properes al recorregut de la processó i el dia de Sant Fèlix es fan les tres actuacions a la plaça Lluís Via. El 1999 es va recuperar un ball originari del segle XIX, després que l’any 1876 fos prohibit per considerar-se «inapropiat». Un grup de joves el va recuperar i va incorporar coreografies per formar part de la processó tot i que, en origen, era un ball parlat. L’any 2011 els membres del ball van acabar dimitint perquè es qüestionava la seva participació al cercavila. Però l’any 2012, un nou grup va recuperar les regnes del ball amb un canvi de format. Les quatre dames i els quatre vells, l’Alcalde, el Mossèn i el Municipal repassen satíricament i de forma grollera l’actualitat vilafranquina, comarcal o també d’informació general.
Els versos no defugen qualsevol tipus d’actualitat. Per exemple el personatge de l’alcalde anunciava al mossèn que l’any vinent no continuarà.
Les representacions del Ball dels Malcasats es van suspendre el 2020 per la covid i l’any passat es van fer a porta tancada al Claustre dels Trinitaris amb aforament limitat. Enguany han recuperat un nombrós públic que valora la particular visió que ofereixen de l’actualitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: