Dimecres, 17 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La realitat associativa i del voluntariat del Penedès

El Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC) se celebra cada 4 de juny, per posar en valor el pes i la força de l’associacionisme cultural català.

El Penedès, de fet, destaca pel nombre elevat d’entitats que composen el panorama, i per conseqüència totes les persones que sense afany de lucre les tiren endavant.

Un dels trets característics de la societat catalana i també la penedesenca és la riquesa del seu teixit associatiu. D’aquí la importància de mostrar la diversitat d’entitats que vertebren i han vertebrat al llarg de la història la comarca, des d’associacions culturals, de lleure, esport, folklòriques, polítiques o veïnals.

Abans de mostrar el mapa del panorama actual associatiu cal remuntar-se al segle XX. Ramon Arnabat, historiador i president de l’Institut d’Estudis Penedesencs posa en valor totes entitats que han estat capdavanteres a Vilafranca després del franquisme, sobretot emfatitza en la figura de l’Ateneu Obrer, que no va sobreviure a la repressió de l’època.

Arnabat també matisa que la majoria de les associacions actuals són petites i d’una temàtica concreta.

Una de les entitats amb més socis de Vilafranca és el Casal. Aplega més d’un miler de socis i mou gairebé dues mil cinc-centes persones d’arreu de la comarca, que gaudeixen de l’oferta cultural, esportiva i lúdica.

118 anys després de la seva fundació, el seu gerent, Salvador Casals, destaca que la Societat va ser una entitat innovadora i interclassista.

Òmnium Cultural Alt Penedès és l’entitat amb més associats. Gairebé 3.500 penedesencs en son socis. El seu president, Jordi Parellada, posa l’accent en que la majoria de la gent involucrada són persones jubilades que tenen més temps per destinar al voluntariat.

Amb aquesta qüestió es van trobar el Centre Excursionista del Penedès, entitat capdavantera en el món de la muntanya, l’esport i l’associacionisme que també rossa el miler de socis. Sota l’objectiu d’atraure nous associats i sobretot de rejovenir l’entitat, han apostat per invertir en una nova seu social, que comptarà amb una zona de rocòdrom.

Una altra entitat capdavantera a Vilafranca que mou un gruix de gent molt important de totes les edats és la colla castellera dels Castellers de Vilafranca. Els socis de la colla no només són persones castelleres, també aficionats d’arreu del món que volen aportar el seu granet de sorra per tirar endavant el projecte. El Carles Mata, president dels Verds emfatitza en la necessitat dels actes socials més enllà dels castellers.

Segons l’informe de l’Associacionisme i el voluntariat al Penedès, entre les entitats sense afany de lucre de la comarca, un 39,2% les conformen programes de voluntariat.

El Penedès es troba en la zona geogràfica amb una major concentració d’entitats i seus centrals d’associacionisme.

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: