Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Manca de relleu generacional i pocs recursos: principals preocupacions de l’associacionisme

El Penedès és un territori ric en associacionisme, amb diferents entitats arreu de la comarca i per conseqüència totes les persones que sense afany de lucre les tiren endavant.

L’Institut d’Estudis Penedesencs i el Casal-Societat La Principal de Vilafranca organitzaven aquest dissabte, amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la trentena edició de les Jornades d’Estudis Penedesencs.

En l’edició d’enguany, les jornades posaven el focus en l’associacionisme cultural, una peça clau en el desenvolupament social i cultural de Catalunya, i també del Penedès, així com un patrimoni immaterial essencial per entendre l’evolució del territori.

Les jornades “L’associacionisme cultural ahir, avui i demà” volen ser un altaveu i apropar-se a la realitat i els reptes de futur de les associacions culturals penedesenques d’avui, i cercar conjuntament alternatives que afavoreixin la seva transformació i continuïtat. Ho explica Ramon Arnabat, president de l’Institut d’estudis penedesencs.

Una de les principals problemàtiques que es van posar sobre la taula al llarg de les jornades van ser, en primer lloc, la supervivència conòmica i la dificultat en tramitar tota la burocràcia.

Aprofitant les jornades, des de la Casal-Societat La Principal de Vilafranca emfatitzaven en la necessitat de crear espais que facin partícips als joves.

També eren presents a les jornades entitats d’arreu de l’Alt Penedès, que valoraven positivament el fet de crear espais per conèixer les diverses associacions i iniciatives, així com poder compartir propostes de millora.

Des d’Empelt Font Rubí, volen garantir la participació en les iniciatives de tot tipus cívic, cultural, social, laboral referides sobretot a Font-rubí. Per aquest motiu posen sobre la taula les mancances que hi ha a Catalunya i fan una comparació amb altres països europeus. Sònia Rubió és presidenta de l’associació Empelt Font Rubí.

Des de Sant Sadurní d’Anoia, la Coral Sant Sadurní coincideixen en el fet que els falta relleu generacional, ja que la majoria dels cantarires compren entre els 45 i 70 anys. Per aquest motiu, el seu president Josep Maria Batalla explica una iniciativa que els permet arribar a més gent.

Amb tot, l’organització de la jornada valora molt positivament l’acolliment d’aquesta, sobretot per a forjar espais comuns i ser un nexe entre associacions de tota la comarca.

Les associacions, rere un missatge optimista, segueixen buscant la solució per resoldre la manca de relleu generacional així com la manca de recursos.

Amb tot, les associacions brinden per poder seguir creant espais per compartir propostes i millores, sent conscients que hi ha deures a fer.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: