Dimarts, 28 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès manté les accions de suport a Ucraïna dos mesos després de l’inici del conflicte

Recollides de material i suport als refugiats, tant als que arriben al Penedès com els que es queden al seu país, són encara imprescindibles en un conflicte que de moment no veu el seu final.

Al llarg d’aquests mesos han estat moltes les iniciatives solidàries que s’han tirat endavant al nostre territori per donar suport al poble d’Ucraïna i recollir ajut humanitari i aliments.

Ramon Sogas, de Santa Margarida i els Monjos; i Ton Desembre, de Puigdàlber; van involucrar-se molt directament en el suport al poble ucraïnès després de veure els refugiats que arribaven poc després de l’inici del conflicte a Torrelles. A més, Sogas va adoptar ja fa 16 anys un noi ucraïnès, i per tant encara hi te més vinculació. Van decidir que calia fer arribar material sanitari, menjar per animals de companyia i també per exemple armilles anti bala. Hi van anar per Setmana Santa

Sogas explica també que és molt complicat poder baixar gent des de la frontera amb Polònia, ja que se’ls posa moltes traves tot i que hi ha un gran volum de refugiats. Remarca que continua havent-hi moltes necessitats i mancances.

Qui també acaba de tornar d’Ucraïna és Gabriel Torrent, que després de portar material i acollir a casa seva un grup d’adolescents ucraïnesos orfes. Ara explicava, camí de tornada cap el Penedès, que havien estat en un centre de desintoxicació que regenta el fill d’una dona que els ajuda amb aquests orfes. Es tracta d’un centre que acull molta gent, i es plantejaven opcions per poder-hi col·laborar.

Torrent explica també que han detectat que hi ha menys entrada de materials humanitari i aliments, tot i que encara les necessitats són molt grans.

També hi ha un col·lectiu que està recollint bàsicament aportacions econòmiques per poder comprar material sanitari. Una campanya que impulsa Rafa Higueras, que es professor a l’escola de Vilobí i que ha rebut precisament petició d’ajut d’un jove ucraïnès que va ser alumne seu al Penedès. Ara aquest jove és cirurgià a l’hospital de la ciutat de Rivne.

Aquests dos mesos de conflicte han fet arribar també a aquesta població que està a uns 100 Km de la frontera amb Polònia gran nombre de ferits i persones que necessiten atenció. Les aportacions es poden fer al compte de Solidaris de La Granada.

I precisament amb destinació a Rivne sortiran les tones de material que estan recollint des de Ucraïna Penedès. Ells ja van estar des del primer dia recollint aliments amb el suport de l’Esclat de Vilafranca, i també material sanitari amb les farmàcies de la comarca.

Ara esperen poder omplir un camió que vindrà des d’aquesta ciutat per carregar unes 70 m3 de material. Santi Mascaró és col·laborador de Ucraïna Penedès.

Per poder garantir l’arribada a l’interior d’Ucraïna, Mascaró explica que els dona suport un professional d’un hub de transport de Rivne, amb la intenció que després es pugui repartir per altres poblacions del país.

De moment encara necessiten recollir més material per acabar d’omplir el camió, i per això tindran un punt de recollida a Torrelles aquest diumenge, a la sortida de la cursa ‘7 cims. També disposen d’un compte d’Instagram ‘ucraina_penedes’

Tots aquests voluntaris i col·laboradors des de les diferents iniciatives que han estat recollint aliments i suport per a Ucraïna recorden que cal continuar mantenint-se actius.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: