Dimarts, 16 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La recuperació econòmica de la crisi provocada per la pandèmia s’esvaeix davant el nou escenari

La invasió d’Ucraïna comporta un nou escenari pessimista.

La Federació Empresarial del Gran Penedès ha publicat una nova edició de l’informe de conjuntura econòmica. El principal titular d’acord amb l’evolució recent de l’economia havia de ser que el 2021 ha estat l’any de la recuperació en el mercat laboral dels efectes de la covid-19 i el 2022 el de la recuperació dels nivells de productivitat previs a la crisi sanitària. Però fa dues setmanes es va produir la invasió d’Ucraïna i és el principal risc per l’evolució de l’economia mundial.
L’augment del preu de les matèries primeres i de l’energia agreujarà l’espiral inflacionista en la qual ja estava immersa l’economia catalana i mundial. L’altre sector afectat serà el turístic, que ja està patint la cancel·lació de vols de turistes russos i ucraïnesos a l’estiu i caldrà veure com afecta la demanda turística global en els mesos vinents per l’encariment del transport aeri. L’Alt Penedès, com ve sent habitual, mostra en el darrer trimestre del 2021 i inicis del 2022 una recuperació més lenta que és característica de la seva major resiliència als xocs econòmics.

El gener de 2022 la comarca registra per primer cop la recuperació dels nivells d’afiliació precrisi, amb 398 afiliacions més. Com en la resta de comarques del Penedès-Garraf el treball autònom ha estat el que ha mostrat una major recuperació. Al seu torn, la desocupació se situa a nivells precrisi l’octubre de 2021 i els mesos següents ha mantingut una tendència a la disminució del nombre de persones. I la taxa d’atur assoleix un dels valors més baixos de la sèrie històrica, del 9,8%. Tanmateix els dos darrers mesos mostra una evolució negativa, el que podria fer pensar que l’encariment dels preus per les tensions globals en els mercats de matèries primeres i del comerç internacional haurien afectat la tendència a la forta recuperació viscuda els mesos anteriors.

Una preocupació pel futur més immediat que té fonaments, però que en el cas del preu de l’energia no és només provocat per aquesta situació com ens explica el membre d’Economistes Davant la Crisi, Emili Ferrer.

Emili Ferrer explica que es busquen solucions dels del govern però que cal actuar amb equilibri i cautela amb les baixades d’impostos.

Respecte a les dades de l’Alt Penedès i pel que fa a l’evolució dels diferents sectors cal assenyalar el bon comportament d’un dels sectors clau de l’economia comarcal, la indústria agroalimentària, que després de les dificultats apuntades en l’anterior informe, és la que ha experimentat una dinàmica de recuperació més important. Així, durant l’octubre de 2021 hauria registrat nivells de contractació superiors als prepandèmia. Malgrat aquest bon comportament dels indicadors de mercat de treball, l’anàlisi de les dades referents a empreses ocupadores mostra que el teixit empresarial no s’ha recuperat i que hi ha un 5,6% menys d’empresa que abans de la irrupció de la covid. Per tant, es manté l’ocupació, però s’ha reduït la competència.

2022-03-17-s

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: