Els sindicats confien en un acord per la reducció de jornada i la FEGP no aprova «les formes»
A hores d’ara estan en marxa les negociacions per reduir la jornada laboral, a 38,5h aquest 2024 i ja a 37,5h al 2025 tal i com proposa el govern de Pedro Sánchez.
La reducció de la jornada laboral és una de les negociacions sobre la taula del govern espanyol. El ministeri de Treball ha manifestat que vol tirar endavant la proposta ja sigui amb el suport de la patronal o sense tenint en compte que els sindicats veuen amb bons ulls la iniciativa.
A hores d’ara estan en marxa les negociacions per reduir la jornada laboral, a 38,5h aquest 2024 i ja a 37,5h al 2025 tal i com proposa el govern de Pedro Sánchez. Una mesura que accepten de bon grat els sindicats. El secretari general de CCOO al Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf, Josep Maria Romero, recorda que la reducció de jornada té afectacions del tot positives en la salut de les persones i en l’economia global i en cap cas ha de suposar una baixada salarial.
En nom de la patronal, la presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, explica que estan en contra de la proposta «per les formes» ja que, diu, l’acord ha de venir d’una negociació col·lectiva entre sindicats i patronal. El secretari general d’UGT a l’Anoia, l’Alt Penedès i el Garraf, Francesc Rica, entén que la patronal es mostri reticent però recorda que hi ha molts convenis que ja contemplen jornades laborals de menys de 8 hores al dia.
Segons Josep Maria Romero, de CCOO, la patronal ha estat un mes aproximadament bloquejant la situació i sense voler entrar en negociacions. Però en els darrers dies hi ha hagut un canvi i les empreses han mostrat la seva voluntat de parlar. Romero creu que el millor escenari és una mesa bipartita.
Els sindicats, explica Rica, volen una reducció aplicable a tots els convenis però estarien oberts a fer alguna diferenciació pel que fa al repartiment de la jornada anual en alguns sectors.
Que s’acabi aprovant la reducció de jornada dependrà del tràmit final al Congrés dels Diputats, on es presentarà com a avantprojecte de llei i haurà de passar pel període d’esmenes. Si finalment no es pactés amb la patronal podria passar que forces de dretes com el PNB o Junts fessin caure aquesta llei a la cambra baixa.