Diumenge, 4 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector del vi i el cava confia a recuperar la normalitat després d’un any d’alts i baixos

El sector vitivinícola penedesenc ha viscut un any 2021 complicat a causa de les incerteses i els alts i baixos que ha generat la pandèmia de coronavirus.

El darrer quadrismestre del 2021 ha estat positiu per a les vendes de cava, tant al mercat domèstic com a l’internacional, en bona part pel relaxament de les mesures de control del coronavirus. També hi ha hagut cert repunt vinculat al recel dels distribuïdors pel previsible augment de preus i taxes d’aquests primers mesos del 2022. Un increment relacionat amb l’escassedat de matèries primeres i l’augment del preu de l’energia.

En tot cas, i a manca de xifres definitives, el Cava tanca el 2021 amb un volum de vendes similar o fins i tot una mica superior al del 2019, abans del coronavirus. Un 2021 que va començar molt malament, pitjor que el 2020, quan va esclatar la pandèmia.

Damià Deàs, president de la patronal AECAVA, explica que el primer trimestre de l’any sol ser fluix per al cava però espera que a la primavera, amb un context més estable, millori la situació. En qualsevol cas, l’any 2022 és clau per al sector del Cava perquè es començarà a desplegar el pla estratègic.

En l’àmbit de la DO Penedès, les vendes d’aquest passat 2021 no han arribat a les expectatives inicials, tot i situar-se en uns 18 milions d’ampolles. Les noves restriccions al voltant de les dates nadalenques han fet baixar les vendes i, de forma més general, la baixada del turisme ha causat estralls.

El president de la DO, Joan Huguet, explica que el 2022 es presenta per a la Denominació d’Origen Penedès amb reptes importantíssims, començant pel desplegament del pla estratègic i per la posada en marxa del viver de cellers a Vilafranca.

La verema del 2021, després d’un 2020 nefast pel míldiu, va ser bona en qualitat i en quantitat, encara que es va patir per la sequera. Aquest any 2022 arrenca amb falta de pluges i la necessitat d’abordar les problemàtiques que genera el canvi climàtic. Però, a banda d’això, els viticultors insisteixen en que cal pagar uns preus adients pel raïm, com explica Jaume Domènech, cap sectorial de la vinya i el vi de JARC.

Des de JARC apunten que «la crisi de preus està ofegant els professionals del camp, amb la pujada dels costos de producció i els desequilibris en la cadena agroalimentària que impedeixen percebre uns preus justos en origen i que posen en perill la rendibilitat de les explotacions».

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: