Dissabte, 25 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El penedesenc Anton Guimerà-Brunet, a l’equip que ha desenvolupat una sonda cerebral pionera

El penedesenc Anton Guimerà-Brunet forma part de l’equip d’investigadors creador de les noves sondes neuronals que milloren la detecció de senyals cerebrals epilèptics.

Un estudi publicat recentment a ‘Nature Nanotechnology’ mostra que les sondes cerebrals flexibles fabricades amb microtransistors de grafè poden registrar senyals cerebrals patològics associats a l’epilèpsia amb una fidelitat i una resolució excel·lents. El penedesenc Anton Guimerà-Brunet és investigador de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona i forma part de l’equip que ha fet possible aquest descobriment després d’anys de treball en el desenvolupament d’interfícies neuronals. Ja fa uns anys que van descobrir una estructura de microtransistors de grafè capaç de registrar ones cerebrals que fins ara no es podien detectar amb electròdes normals. Amb el nou estudi fan un pas més per millorar la capacitat d’enregistrar i cartografiar tota la gamma de senyals cerebrals, un aspecte clau per a la comprensió de les malalties cerebrals i el tractament clínic de persones amb trastorns neurològics, en aquest cas, de l’epilèpsia.

L’epilèpsia és el trastorn cerebral greu més freqüent, i fins al 30% de les persones que el pateixen no poden controlar les crisis amb els fàrmacs antiepilèptics tradicionals. Per als pacients que no responen als fàrmacs, la cirurgia de l’epilèpsia pot ser una opció viable.

L’extirpació quirúrgica de la zona del cervell on s’inicien les crisis les evitaria. Tot i això, l’èxit de la cirurgia depèn de la identificació precisa de la zona a extirpar.

La sonda neuronal de profunditat desenvolupada amb grafè pels autors del treball consisteix en una matriu lineal d’uns mil·límetres de longitud feta de micro-transistors incrustats en un substrat polimèric flexible de micròmetres de gruix.

La futura translació clínica d’aquesta tecnologia ofereix la possibilitat d’identificar i delimitar amb molta més precisió les zones del cervell responsables de l’aparició de les crisis abans de la intervenció quirúrgica. Per extensió, aquesta tecnologia també es pot aplicar per millorar la comprensió d’altres malalties neurològiques associades a senyals cerebrals ultra-lents, com les lesions cerebrals traumàtiques, els accidents cerebrovasculars i la migranya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: