Dilluns, 20 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca estrena una ampliada i renovada Casa de la Festa Major

Després d’anys d’obres i endarreriments causats per la fallida d’una de les empreses de la UTE adjudicatària del projecte i posteriorment per la pandèmia de la COVID19, el projecte de la nova Casa de la Festa Major de Vilafranca ja és una realitat i obre portes aquest mes de novembre.

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, han presentat públicament aquest dimarts l’equipament que s’ha remodelat i ampliat amb una inversió d’1 MEUR entre l’obra civil que ronda els 600.000 euros i el projecte museogràfic de 400.000 euros. Es duplica la superfície anterior, que era de 312 m2, fins arribar als 662 m2, amb un edifici annex de nova construcció amb façana al carrer Muralla dels Vallets, des d’on s’accedeix a l’equipament, que consta de planta baixa i 3 plantes. Aquests diferents espais serveixen per poder conèixer i interpretar la Festa Major i el patrimoni folklòric i festiu vilafranquí. El regidor de Cultura remarcava que la Casa de la Festa Major ha d’esdevenir equipament de referència de la ciutat, en un entorn, el Centre, on tenim també Cal Figarot i el VINSEUM.

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, reivindicava el paper cabdal de Vilafranca i la seva Festa Major en la cultura popular catalana, al mateix temps que apuntava que aquest nou espai ha de servir com a aperitiu de ‘la més típica’.

Pel que fa al projecte museogràfic, l’edifici disposa de diferents sales i espais destinats al públic familiar i escolar per tal que durant tot l’any s’hi puguin fer activitats de difusió de la Festa Major. Al nou edifici del c/ Muralla dels Vallets hi ha la recepció i botiga. A la primera planta s’accedeix a la sala principal de l’antic mercat, on estan exposades gairebé la totalitat de peces i elements de la Festa, com si fos la plaça, i en la qual es pot fer un recorregut des del 28 d’agost, amb el pregó, fins al 2 de setembre. El recorregut per l’espai central de l’exposició, que permet al visitant gaudir i viure la Festa Major en tot el seu esplendor, és lineal i pren la forma d’una cercavila. Durant la visita algunes figures surten al pas dels visitants, i sons, imatges, audiovisuals i relats els acompanyen en el recorregut. Entre d’altres, es pot viure l’experiència del Drac i del seu portador des de dins.
El disseny de l’espai museogràfic és obra de BOPBAA Arquitectes. Un dels arquitectes de l’estudi és l’Iñaki Baquero.

A la segona planta hi ha la sala polivalent on es projecta un audiovisual que fa un recorregut per la festa i es pot accedir a una mena de balcó sobre la sala principal d’exposició de les peces. La darrera planta consta d’una aula didàctica per a tallers escolars que fa de mirador a la teulada i a la lluerna de l’antic mercat, que han estat restaurades.

El cap del servei de Cultura, Àngel Hom, exposa que l’edifici fa una doble funció: de magatzem de les diverses peces del seguici i d’espai de divulgació de la festa.

La Casa de la Festa Major està ubicada en un edifici singular dissenyat per l’arquitecte municipal Santiago Güell i Grau, l’any 1911. El 1913 va ser inaugurat com a Mercat de Gallines i Menuts, però més endavant va ser convertit en el Mercat del Peix. El 1927 va ser reformat sota la direcció De l’arquitecte municipal Antoni Pons i Domínguez. L’any 1985 l’arquitecte Pau Batlle elabora el projecte per convertir l’antic mercat en un espai dedicat a la Festa Major, que es va inaugurar el gener del 87. L’any 1999 es va fer una remoladació per convertir-ho en espai museogràfic. El disseny arquitectònic de la Casa de la Festa Major actual és obra de l’estudi d’arquitectura Genís Planelles, que està format pel Jordi Planelles i la Mariona Genís. La voluntat és que els dos edificis dialoguin entre ells i amb l’entorn.

L’edifici compta, a més, amb la màxima eficiència energètica (classe A), amb equips fotovoltaics que alimenten l’edifici amb una potència elèctrica de 8kw i il·luminació led.

Per tal que el màxim nombre de persones puguin veure la renovació i ampliació executada a la Casa de la Festa Major s’han previst unes jornades de portes obertes a partir de dissabte dia 6 i fins diumenge dia 14 de novembre. Dilluns dia 8 l’equipament estarà tancat. Les jornades seran dissabtes i dies feiners, excepte dilluns, de 10 a 14h i de 16 a 19h. I diumenges, de 10 a 14h. Ja es pot fer la reserva a partir d’aquesta mateixa tarda, a la web casafm.vilafranca.cat

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: