Dimecres, 29 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Marketplace d’economia circular per incentivar sostenibilitat i competitivitat empresarial

La jornada ha estat impulsada per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i la delegació al Penedès de la Universitat Politècnica de Catalunya.

El Centre Àgora de Vilafranca ha acollit aquest dimecres el primer maketplace de Penedès Circular, una jornada de treball i networking, on empreses i universitat han compartit solucions que poden per ser incorporades al món de les empreses amb l’objectiu de fer-les més sostenibles i competitives.

La jornada, que ha estat impulsada per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i la delegació al Penedès de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha estat un espai de treball i intercanvi de propostes i solucions que ja poden ser aplicades per les empreses que desitgin incrementar la circularitat dels seus processos productius.

El tinent d’alcalde de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior, Joan Manel Montfort, exposava que el marketplace s’emmarca en el projecte Penedès Circular.

El director de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, Jordi Morató, remarcava la importància de fer una transició de l’economia lineal a la circular, molt més sostenible i beneficiosa per l’ecosistema i les empreses.

En aquesta línia, el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat, Joan Gòdia, insistia que és imprescindible canviar la manera de produir i consumir.

El rector de la UPC, Daniel Crespo, explicava que la universitat també estimula i incentiva la sostenibilitat i la circularitat, tant en el pla d’estudis com en el funcionament de la mateixa institució.

Durant la jornada d’aquest dimecres s’oferien solucions procedents de la recerca i el sector empresarial vinculades a 5 grans àrees temàtiques: mesures per millorar l’eficiència i l’estalvi energètic, propostes per optimitzar l’ús de l’aigua, idees i exemples d’ecodisseny, solucions per
allargar la vida útil dels subproductes i solucions vinculades a l’aplicació de tecnologia.

Una d’aquestes solucions la proposa la start up Fizzycaps. Treballa per exemple, per donar una segona vida als taps de cava. Ho explicava l’Edgar Arribas, que estava content amb l’experiència del marketplace.

També va compartir la seva solució l’empresa ‘KM 0 Energy’, que proposa instal·lar plaques solars a les vinyes. Així ho comentava el seu director de desenvolupament de negoci, Ferran Garrigosa.

Des d’INNOVI proposen el most concentrat rectificat com a alternativa als sucres foranis com els que provenen de la remolatxa o la canya de sucre. En parla Eloi Montcada, cluster manager d’INNOVI.

Des del Celler Cooperatiu de la Granada aprofiten els sarments de la vinya per generar calor, a través de calderes de biomassa. Ho exposa el seu tècnic de camp, Josep Maria Vernet, que també apunta que el marketplace constribueix a conscienciar sobre la importància de la sostenibilitat i l’aprofitament de recursos a través de la biomassa.

La jornada va constar d’una primera part en què es van dur a terme diverses microconferències i després la vuitantena d’assitents van poder intercanviar impressions i fer networking en un espai habilitat al mateix centre Àgora.

El Marketplace és una de les accions que està duent a terme l’Ajuntament de Vilafranca per impulsar al territori l’economia circular amb l’objectiu de continuar treballant per la sostenibilitat. Aquesta és una de les accions que ha permès a l’Ajuntament de Vilafranca rebre la certificació Biosphere, com a destinació sostenible.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: