Dilluns, 27 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’aprofitament dels residus com a subproductes, clau en l’economia circular

Des del punt de vista ambiental, el millor residu és aquell que no es genera. Tot i així, hi ha residus que poden esdevenir recursos si els considerem com a subproductes.

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que s’està celebrant del 19 al 27 de novembre, hem volgut conèixer algunes de les iniciatives que s’estan duent a terme per evitar la generació de residus així com per reaprofitar-los i, fins i tot, valoritzar-los.

Aquest dijous al matí ha tingut lloc al Centre Àgora una jornada titulada ‘A l’empresa, què fem amb els residus?’, organitzada pel Servei de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca i el Servei de Desenvolupament Econòmic i Ocupació del Consell Comarcal de l’Alt Penedès en el marc del programa Penedès Circular. La jornada ha posat sobre la taula diferents iniciatives i experiències que mostren les possibilitats que existeixen pel que fa a la recuperació i la valorització dels residus.

Una de les més destacades, amb 30 anys d’experiència, és la Borsa de Subproductes del Consell de Cambres de Catalunya, una plataforma virtual que busca fomentar la valorització de residus i subproductes mitjançant transaccions de compravenda o intercanvi, amb la finalitat de promoure la seva recuperació, reciclatge i reintroducció a les cadenes productives.

Hi ha molts exemples d’aquests subproductes: fusta per a biomassa, restes de formigó per a àrids, closques de fruits secs per a packaging o tèxtils per a la construcció.

Des del Penedès Circular s’està impulsant la borsa de subproductes entre les empreses de la comarca, com explica el regidor de Promoció Econòmica, Joan Manel Montfort, encarregat d’obrir la jornada.

A Cafès Novell separen els seus residus i tenen contractada una empresa que es fa càrrec de la seva gestió, tal com marca la normativa. Però, des de fa temps, estan tendint cap a una economia circular, un model econòmic orientat a l’assoliment de sistemes de producció i consum més eficients, que preservin els recursos dins d’un cicle continu i n’optimitzin el seu valor. La seva essència és el retorn dels residus al procés productiu per tal d’evitar l’impacte mediambiental.

Un exemple de la nova vida que poden tenir alguns residus el trobem en els sacs de jute que contenen el cafè.

Un cop buits i apilats, l’Ajuntament de Vilafranca els aprofita per a tasques d’enjardinament i restauració de sòls. Però també hi ha altres possibilitats que s’estan estudiant.

Ara per ara, un dels principals reptes és la reducció de l’ús de plàstics, que està molt estès en tots els processos. Cafès Novell és una de les empreses implicades en el Penedès Circular que, tres anys després de la seva posada en marxa, ha permès fer una diagnosi sobre la circularitat entre les empreses del territori.

El pla d’acció del Penedès Circular segueix en desenvolupament per ajudar empreses i administracions a tendir cap a la circularitat, prevenir i gestionar de la millor manera possible els seus residus i millorar la sostenibilitat energètica estudiant, per exemple, la viabilitat de comunitats energètiques.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: