Dilluns, 15 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Posen al descobert el poblat fortificat en pedra més antic del Penedès a Castellet i la Gornal

La quarta campanya arqueològica al jaciment del Planot de la Timba de Santa Bàrbara ha confirmat l’establiment d’una fortificació emmurallada a la primera edat del ferro (segles VII-VI aC).

S’ha posat al descobert una muralla que supera els dos metres d’amplada i recintes adossats a aquesta. Hi ha també un enllosat que podria correspondre a un carrer. Segons els arqueòlegs, podria ser la via empedrada més antiga del Penedès. A més, hi han localitzat un total de cinc llars de foc, tres d’elles superposades.

És el poblat fortificat en pedra més antic del Penedès i un dels més antics de Catalunya, segons l’equip de la cooperativa ArqueoVitis.

L’abundant material ceràmic de manufactura fenícia trobat a les excavacions evidencia, segons els arqueòlegs, el «contacte estret amb poblacions fenícies, així com les primeres evidències de la introducció de la vitivinicultura i el consum del vi al Penedès».

En aquestes quatre campanyes s’ha descobert abundants fragments d’àmfora fenícia, però també petits ungüentaris que podrien portar oli d’oliva o essències, entre molts altres materials.

Les campanyes d’excavacions, que tenen lloc en un bosc privat amb el vist-i-plau de les propietàries, s’estan duent a terme amb el suport logístic i econòmic de l’Ajuntament de Castellet i la Gornal. L’alcalde, Miguel Delgado, apunta que volen aprofitar el potencial del jaciment per donar-lo a conèixer.

L’equip d’ArqueoVitis ha dut a terme els treballs de l’1 al 12 de setembre junt amb la Universitat de Barcelona, la Institució Milà i Fontanals d’Investigació en Humanitats i la col·laboració d’estudiants d’arqueologia de diverses universitats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: