Dilluns, 15 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Llambrusca enceta un nou curs acompanyant familiars i persones que pateixen Alzheimer

Aquest dimarts 21 de setembre, és el Dia Mundial de l’Alzheimer. A Vilafranca, l’entitat Llambrusca treballa des de fa gairebé dues dècades per visibilitzar aquesta malaltia i acompanyar als familiars i a les persones que la pateixen.

L’Alzheimer és una malaltia, de moment incurable, que afecta les neurones responsables de la memòria. Els malalts d’Alzheimer tenen oblits, es desorienten i deixen de comunicar-se amb l’entorn.
Les dades indiquen que 1 de cada 10 persones majors de 65 anys té Alzheimer i els experts vaticinen que aquesta xifra podria augmentar en els propers anys.

A la Teresa Solans Huguet li van diagnosticar la malaltia just abans de la pandèmia. Ara mateix té 77 anys i comparteix tot el procés amb la família i la resta d’usuaris de l’associació Llambrusca, que acompanya els afectats i les seves famílies. Explica que, quan li van dir que tenia un principi d’Alzheimer, no n’era gens conscient.
La Teresa confessa que la malaltia d’entrada fa por i respecte, però explica que cada cas és un món i a cada persona li afecta d’una manera diferent.

El Miquel Ignasi Jodar és el fill de la Teresa Solans. Ell és partidari que, un cop és té el diagnostic d’Alzheimer, cal explicar-ho a tothom i mirar de buscar maneres per mirar que la malaltia no avanci molt ràpid.
Més enllà de la feina que els metges, entitats com Llambrusca esdevenen imprescindibles per a molts pacients. A banda de ser un espai de socialització, també és una eina per a familiars i malalts per recolzar-se emocional i personalment.
El fill de la Teresa, Miquel Ignasi Jodar, valora i agraeix la feina que fan les voluntàries de l’entitat, al mateix temps que lamenta la poca implicació de l’administració pública en una malaltia que afecta a tanta gent.

Al local que té Llambrusca al carrer de Pere el Gran de Vilafranca, la Teresa s’hi troba a companys com el Martí, la Margarita, la Consol, l’Agustín i la Pilar. Llambrusca és una entitat sense ànim de lucre i d’iniciativa social que té com a missió millorar, mitjançant una atenció especialitzada, la qualitat de vida de les persones amb la malaltia d’Alzheimer o altres demències i dels seus familiars i cuidadors. Va néixer l’any 2002 com a delegació a l’Alt Penedès de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona. L’entitat va anar creixent i l’any 2006 es va independitzar de la seu barcelonina, passant a funcionar de manera autònoma. Ho explica la Sònia Garcia com a psicomotricista de Llambrusca.

A l’espai es relacionen, es socialitzen i fan activitats que els estimulen. Aquest dilluns, per exemple, pintaven mandales amb tota mena de colors, amb les cançons de l’Elvis Presley com banda sonora.
Una de les voluntàries de l’entitat és la Laura Pechuto. Es dedicava a l’arteràpia a l’Argentina, al seu país d’origen, i ara ho aplica a Llambrusca. Explica que se sent molt afortunada de fer aquesta tasca a l’entitat, que considera molt gratificant.

L’Elvis ressona a l’aula de Llambrusca, encadenant les frases del ‘It’s now or never’, mentre la Teresa somriu cofoia escoltant al seu artista preferit.

Pacients i famílies esperen anar guanyant cada dia terreny a a l’Alzheimer, amb les esperances dipositades en una cura que eradiqui definitivament la malaltia.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: