Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els activistes centreamericans protagonitzen la nova exposició de Gervasio Sánchez

“Activistes per la vida” és el títol de la nova exposició del fotoperiodista Gervasio Sánchez que es pot visitar des de l’1 de juliol a la Capella de Sant Joan. Es tracta d’una mostra fotogràfica, organitzada per l’associació Entrepobles i l’Ajuntament de Vilafranca, que recull el testimoni de 40 activistes d’Hondures i Guatemala que lluiten per la defensa de la natura i dels drets humans.

A través de fotografies, textos i videoentrevistes, “Activistes per la vida” explica la història d’homes i dones que viuen amenaçats de mort per la defensa que fan del seu territori i de la seva naturalesa, dels drets de les dones i de les llibertats ciutadanes. Aquesta defensa entra en conflicte amb els interessos de grans empreses o grups transnacionals que operen amb impunitat per a l’extracció dels recursos naturals i les matèries primes – sobretot de mineria, hidroelèctriques i de monocultius – a Hondures i Guatemala, dos dels països més violents del món.

Guatemala és un país que depèn de l’exportació de matèries primeres i té una legislació nacional que afavoreix les inversions privades i deixa sense protecció legal les comunitats camperoles, la natura i els drets individuals. En els últims quatre anys, s’han registrat 1.641 agressions en contra de persones defensores dels drets humans; un 61% va afectar les defensores del territori.

Hondures, el tercer país més desigual del món, també té lleis fetes a mida perquè les empreses transnacionals extractivistes puguin desenvolupar-se al país. Des del 2009 s’han aprovat 384 projectes miners, 48 projectes de grans preses hidroelèctriques i 123 de petites, i el cultiu extensiu de palma africana ja ocupa més de 300.000 hectàrees. Els pobles camperols, indígenes i garifunes, amb les seves formes de vida ancestrals i sostenibles, viuen sota l’amenaça de les empreses estrangeres. El 2017 es van registrar 389 feminicidis i des del 2010 han mort més de 120 activistes ambientals.

Gervasio Sánchez és periodista i fotoperiodista de conflictes i crisis humanitàries, guardonat amb el Premi Nacional de Fotografia el 2009 i amb més d’una dotzena de llibres publicats. Ha treballat quatre mesos sobre el terreny a Guatemala i Hondures, entre el 2018 i el 2019, per fer aquesta exposició que es podrà veure a Vilafranca fins al 15 d’agost.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: