Diumenge, 4 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Viticultors pel Cava s’absté en la decisió de reducció temporal dels rendiments del cava

Consideren que la manca de responsabilitat dels representants de la resta de vocals fan difícil considerar si repercutiran en el preu del raïm aquesta campanya.

Els vocals viticultors no adscrits a cooperatives amb la candidatura Viticultors pel Cava, de la qual forma part Unió de Pagesos, van defensar en darrer Ple del Consell Regulador de la DO Cava la necessitat que tots els agents del sector –viticultors, cellers elaboradors de vi base i cellers elaboradors de cava– siguin corresponsables dels excedents actualment a mans dels cellers, estimats en uns 85 milions de litres de vi base. Per això, van estar d’acord en la reducció del rendiment màxim productiu de la vinya i en la reducció del rendiment de premsa (transformació del raïm en vi), i van requerir als cellers un percentatge mínim de Most Concentrat Rectificat de l’origen de la zona del cava per a l’elaboració.

La majoria de la resta de vocals viticultors i vocals celleristes van estar d’acord en reduir de 12.000 a 11.000 Kg per hectàrea el rendiment a camp, però no en reduir el rendiment en premsa emparat per la DO, ni en requerir l’ús del Most Concentrat Rectificat. Davant del que van considerar una manca de corresponsabilitat de la resta d’operadors, els vocals de Viticultors pel Cava es van abstenir en la votació que comportarà la reducció exclusiva temporal dels rendiments de les vinyes.

Encara és aviat per saber si la collita del 2021 es reduirà per la sequera, i tampoc es pot assegurar si el bon ritme en les sortides de vi de les darreres setmanes a l’Estat espanyol poden millorar les perspectives; per aquest motiu, Viticultors pel Cava resta a l’expectativa de si l’ajust de rendiment productiu repercutirà realment en el preu del raïm aquesta propera campanya.

Per a Unió de Pagesos cal trobar solucions estructurals als excedents de la DO Cava, amb el reforç del pla de comercialització previst al pla estratègic. Els viticultors han vist augmentades les quotes de plantació que paguen a la denominació d’origen els darrers anys, i el sindicat aposta per la qualitat que ha fet la denominació d’origen. Però també creu que el futur de la DO és nul sense els viticultors, i que cal que tots els compradors de raïm i de vi base cava estableixin contractes a mitjà i llarg termini amb els proveïdors i a preus adequats a la qualitat que es produeix i a l’esforç per orientar cada vegada més la producció vers la sostenibilitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: