Dijous, 11 d'Agost de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos és queixa de la venda de cava a preus molt baixos a la gran distribució

Unió de Pagesos alerta que la venda de cava a preus extremadament baixos, per sota d’1,30 euros l’ampolla per part de la gran distribució, banalitza un producte de qualitat.

Unió de Pagesos denuncia que les empreses distribuïdores aprofiten les festes de Nadal per posar al mercat cava a un preu que perjudica tot el sector. El fet que una distribuïdora oferti un cava a 1,29 euros implica que aquest preu no correspon al treball que ha fet el sector, amb l’elaboració d’un vi a partir de raïm de qualitat produït en l’àmbit del cava, amb un procés laboriós i llarg, amb dues fermentacions i un temps mínim de nou mesos en ampolla, més les despeses de l’envàs, etiquetatge i transport. Segons el sindicat les pràctiques de determinades distribuïdores, com ara Lidl, el banalitzen. El sindicat defensa tot el contrari. Aquestes pràctiques presumptament deslleials poden fer perdre l’esforç que fa tot el sector en el marc de la DO Cava des de fa dos anys per tirar endavant el Pla estratègic d’aquest producte, amb la segmentació del cava per qualitats i la zonificació. L’any 2019 el sector es va enfrontar a una greu crisi, amb un volum important d’estocs i una davallada del preu del raïm i del vi del 30%. Poc es podia pensar que el 2020 seria molt pitjor. Brèxit, aranzels dels USA, aturada comercial pel Covid i finalment el míldiu a Catalunya. En aquest context els operadors del sector, tant viticultors com cellers, i les entitats que els representen, junt amb les Denominacions d’Origen, han mirat de gestionar la situació com han pogut i sabut.

Per conèixer les reflexions, plantejaments i propostes de futur de les principals denominacions d’origen i entitats del territori, el sindicat Unió de Pagesos, va organitzar aquest dissabte la jornada ‘Estratègies per superar els reptes del sector vitivinícola en el context actual’. En el marc d’aquesta jornada el president de la DO Cava, Javier Pagés, va parlar de la necessitat d’augmentar el valor del producte en tota la cadena de preoducció. Això vol dir també en els preus del raïm.

També el president de l’Associació d’Elaboradors de Cava, Damià Deàs, apuntava aquesta necessitat d’unir esforços entre tot el sector. Deàs apuntava pèrdua de vendes al mercat interior i un creixement 0 en les exportacions fins al mes de setembre, amb una pèrdua en valor d’explotació del 10%. Per tot plegat apunta un any 2021 per intentar estabilitzar les vendes, que no s’incrementaran fins al 2022.

La jornada la van obrir l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull i el Coordinador Nacional de la Unió de Pagesos, Joan Caball. I va comptar també amb les intervencions del president del Grup UVIPE de l’Associació Vinícola Catalana, Miquel Torres, el president de la DO Penedès, Joan Huguet i el president de la DO Catalunya, Xavier Pié.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: