Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El 23F també es va viure amb tensió a Vilafranca

Fa 40 anys molts regidors de l’Ajuntament de Vilafranca van dormir fora de casa seva per por al que pogués passar.

Avui fa 40 anys de l’intent de cop d’estat del 23F, el mateix dia que a Vilafranca s’aprovava el Pla d’Urbanisme. Hem estat recordant com es va viure la situació a l’Ajuntament amb l’alcalde de l’època, el socialista Fèlix Sogas. Aquells 23 de febrer de 1981 l’ajuntament celebrava el Ple més important del primer mandat democràtic. Durant dos anys s’havia redactat el Pla General d’Urbanisme de Vilafranca que es portava a aprovació inicial. Un document que condicionaria l’urbanisme de la ciutat durant molt de temps. A la tarda es donava relativa importància a l’alçament militar, i l’ajuntament va decidir tirar endavant amb el Ple, prèvia consulta de l’alcalde amb tots els regidors.

El ple es va celebrar i el Pla d’Urbanisme es va aprovar. Tot i això en el transcurs del ple el regidor de Governació va haver de baixar a la plaça de la Vila per preguntar què hi feia allà un cotxe patrulla amb quatre guàrdia civils, cotxe que se’n va entornar cap a la caserna.
Posteriorment el cap de la patrulla li va explicar a l’alcalde que els havien trucat des del cos de guàrdia municipal.
De fet, Sogas explica que a Vilafranca es van reunir grups de persones vinculades al règim franquista i que fins i tot molts dels regidors no van dormir a casa seva aquella nit per precaució.

Fèlix Sogas explica que fins hi tot se’ls va oferir des de Vilanova la possibilitat d’embarcar en un vaixell que els portaria a Algèria. Una oferta que van rebutjar i que per sort finalment no va ser necessària.

23F

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: