Dimarts, 28 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La vacunació contra la Covid-19 comença a les residències i aquesta setmana arriba al Penedès

La vacunació contra la Covid-19 s’ha iniciat aquest cap de setmana a Catalunya i aquesta setmana arribarà al Penedès.

Diumenge es va iniciar la vacunació contra la Covid-19 en diferents residències de gent gran de Catalunya, ja que la voluntat és arribar a un dels col·lectius més vulnerables. A partir d’ara les vacunes aniran arribant de manera progressiva a tot els territori, i per tant també a les residències del Penedès.

De moment, les primeres dosis es destinaran a les 104.000 persones que viuen i treballen a les 1.408 residències del país. Posteriorment i també en la primera etapa es vacunarà als professionals sanitaris i sociosanitaris i a les persones amb una dependència que necessiten grans mesures de suport. Està previst que la primera etapa acabi per Setmana Santa i s’hagin pogut administrar 900.000 dosis de vacuna a un total de 450.000 persones.

Diumenge Salut va rebre les primeres 1.595 dosis que permetien començar a vacunar a una residència de cada regió sanitària. El Secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, comentava que era un gran dia, ja que representava l’inici del camí per controlar la pandèmia.

La intenció era que a partir d’aquest dilluns s’iniciessin els lliuraments setmanals de 60.000 dosis que permetran el desenvolupament de la primera etapa de la vacunació. Segons s’ha informat però, l’arribada de les vacunes s’ha retardat fins dimarts a causa de dificultats logístiques a Bèlgica del laboratori d’on han de sortir.

Recordem que s’han format 25 equips, que treballen amb 20 infermeres i 6 auxiliars administratius cadascun. Cada equip es divideix en subequips de 2 infermeres que és la unitat que es desplaça a cada residència.

Cada persona rebrà dues dosis de la vacuna i s’ha començat a vacunar per les residències grans i verdes, que no tenen cap cas, i que estan distribuïdes per tot el país. Està previst que en un període curt de temps, del voltant de 2 setmanes, es pugui iniciar la vacunació a totes les residències de Catalunya. Els equips es desplaçaran de mitjana dues vegades als centres i no es vacunarà en cas que la persona sigui en aquell moment positiva de Covid-19 o bé estigui en quarantena per ser contacte estret o tingui febre. Al cap de 21 dies, es tornarà a les residències i probablement, també caldrà que els equips hi facin dues visites. La protecció es màxima a partir de 2 setmanes de la segona dosi, i Argimon apunta que els fruits de la vacuna es podran veure en poc més d’un mes.

Cada setmana arribaran vacunes a Catalunya i es repartiran per les 25 seus d’emmagatzematge que s’han previst. A més, hi haurà una reserva extra que es guardarà als ultracongeladors del Banc de Sang i Teixits. D’aquesta manera, si un centre va més ràpid i li calen vacunes extres, hi haurà aquesta reserva per poder fer una distribució ràpida per tot el territori.

La vacuna es posa a la part superior del braç (deltoides), com gairebé totes les vacunes, i pot produir vermellor, mal a la zona i també, el dia següent, mal de cap, fatiga i en algun cas, febre, que millora amb analgèsic. En la major part de les ocasions aquestes reaccions són normals ja que indica que el cos està produint la resposta immunitària que es busca però en cas de qualsevol dubte, es recomana consultar al centre d’atenció primària de referència o al 061.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: