Dimarts, 25 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els instituts redueixen la presencialitat a les aules per adaptar-se a les noves restriccions

Els ensenyaments post-obligatoris veuen reduïdes les hores presencials a les aules, i es potencien les eines telemàtiques per continuar avançant en el temari fins a finals d’aquest primer trimestre.

Per tal de complir amb el requeriment del Departament de Salut de reduir la presencialitat als ensenyaments postobligatoris, els instituts de Vilafranca han hagut de prendre mesures que entren en marxa aquesta setmana.

En el cas de l’Institut Eugeni d’Ors, l’alumnat de Batxillerat assisteix presencialment al centre un dia sí i un dia no. Els dies que hi van els de 1r de batxillerat, els de 2n es queden a casa fent classes telemàtiques i es van alternant. D’aquesta manera, una setmana hi van els de 1r tres dies, dilluns, dimecres i divendres, i els de 2n, dos, dimarts i dijous; i la següent, al revés. Aquesta modalitat híbrida es posa en marxa aquest dimecres.
Dolors Arbós és la directora de l’Institut Eugeni d’Ors, i destaca que el professorat ha d’adaptar els continguts a aquesta nova manera de funcionar.

Els centres de secundària i estudis post obligatoris ja s’havien preparat per treballar de forma telemàtica davant la incertesa sobre com es comportaria el coronavirus un cop comencés el curs presencialment i tenint en compte que l’alumnat no havia trepitjat les aules en pràcticament mig any.

El cert és que, fins al moment, els casos positius de coronavirus que hi ha hagut als centres educatius han estat ràpidament controlats i no s’ha donat transmissió comunitària. A banda del protocol de detecció i aïllament de casos que s’aplica, amb el confinament i les proves PCR als grups-classe afectats, els centres han adoptat mesures com la presa de temperatura, la dispensació de gel hidroalcohòlic, la ventilació de les aules i la organització d’entrades i sortides per minimitzar el risc de contagi. Tot un seguit de mesures a les quals, segons explica Arbós, l’alumnat s’hi ha adaptat sense problemes.

Unes mesures similars s’apliquen a l’Institut Alt Penedès. Carles Rull, el director del centre, apunta que les noves restriccions afecten bona part del seu alumnat. Els batxillerats, però també els 2 cicles de formació professional, els 4 cursos d’itineraris de Formació Específica i els 4 grups de Formació i Inserció que acullen. Els sap greu haver de reduir la presència dels alumnes a les aules, i considera que es podria haver apostat per mesures menys generalitzades.

A partir d’aquesta setmana faran un 60% de les classes de manera presencial. Així, un alumne de batxillerat que fa unes 30 hores lectives, en farà ara 18 al centre i 12 a distància alternant-se 3 dies a la setmana al centre amb 2 a casa. Rull però, apunta que els preocupa per exemple la situació que poden viure els cursos que enguany finalitzen cicle, com ara els segons de batxillerat, i que ja van patir un primer confinament a finals del curs passat.

Des de l’Alt Penedès remarquen que tota la comunitat educativa a respòs de manera excel·lent davant les exigències que ha comportat el coronavirus. Fins ara han estat funcionant amb les finestres de totes les aules obertes per garantir-ne la ventilació. Tot i que aquesta mesura es considera una de les essencials des del mateix departament per garantir la seguretat a les aules, Rull explica que no han rebut cap consigna de com afrontar la lògica baixada de temperatura que ha de venir en els mesos d’hivern.

De moment els instituts han hagut de fer aquesta modificació i adaptació del seu programa educatiu, que es preveu que s’allargui fins a finals d’aquest primer trimestre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: