Dissabte, 24 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca presenta accions de rehabilitació en una jornada sobre política d’habitatge a Europa

En el marc de les jornades que Vilafranca ha coorganitzat en col·laboració amb el projecte europeu Urbact, s’han presentat les accions en rehabilitació d’habitatge que es promouen des de l’Ajuntament

Aquest dijous al matí s’ha fet una jornada tècnica sobre el futur de l’habitatge a Europa, organitzada des del programa europeu Urbact i en col·laboració amb l’Ajuntament de Vilafranca que participa en aquest programa. De fet la jornada s’hauria d’haver fet a Vilafranca de manera presencial, però l’actual moment ha provocat que es fes de manera telemàtica.

La benvinguda ha anat a càrrec de l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, que ha recordat que l’accés a l’habitatge continua sent un problema greu avui dia. Una situació sobre la que cal continuar insistint ja que des de les administracions superiors no s’ofereixen gaire solucions ara per ara, i des dels ajuntaments es va fent com es pot. Ha posat en valor el projecte «Vilafranca inclusió», que es fa a la capital de l’Alt Penedès a nivell de rehabilitació d’habitatges. I ha destacat la importància de participar en projectes europeus com Urbact per tal de compartir experiències i coneixements que permetin avançar en aquest camp.

Laura Colini, experta en matèria d’habitatge i vinculada al projecte Right to Housing, ha aportat algunes dades, explicant que en els darrers anys s’ha detectat que a Europa ha augmentat un 70% el nombre de persones sense sostre; i que cada cop hi ha més persones que destinen més del 40% dels seus ingressos a l’habitatge.

Remarcava que el cost de l’habitatge s’ha disparat arreu d’Europa, i ha apuntat la ‘turistització’ de grans ciutats com a una de les principals causes, posant com a exemple Barcelona.

Joan Rubio del Val, director de l’Observatori Ciudad 3R, ha donat algunes dades a nivell de l’estat sobre polítiques d’habitatge, i també algunes de Vilafranca apuntant que hi ha més de 8100 habitatges que tenen més de 40 anys; i moltes d’aquestes en edificis de més de 4 plantes i sense ascensor. Per tant un parc d’habitatge antic i que sovint no compleix amb les condicions mínimes actuals. En aquest sentit ha posat en valor els projectes de rehabilitació, reparació i recuperació d’habitatges que es poden impulsar des del món local.

Finalment s’ha presentat el projecte de rehabilitació d’habitatges amb finalitats social que impulsa Vilafranca, i que va obtenir l’any 2017 el segell de bones pràctiques d’Urbact. La responsable d’habitatge de l’ajuntament, Eugènia Martínez, explicava que el projecte es va iniciar fa uns 25 anys rehabilitant habitatges del centre de la vila a través de plans d’ocupació. Un projecte transversal amb participació de diferents àrees de l’Ajuntament. Des del primer dia s’han rehabilitat més de 250 habitatges, dels quals actualment l’Ajuntament en gestiona 80. Més de 500 persones han participat en els plans d’ocupació. I s’estan rehabilitant uns 10 habitatges cada any en aquest programa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: