Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Arc Metropolità es reuneix a Vilafranca reclamant ser escoltats en temes com la sequera

L’Associació de l’Arc Metropolità demana que en temes com per exemple el decret de sequera o en polítiques d’habitatge, es tingui en compte les necessitats dels ciutadans d’aquests municipis.

Representants dels nou municipis que conformen l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità es reunien a la sala del Vinseum per tal de debatre sobre diferents qüestions d’actualitat i que preocupen a aquests municipis del que seria la segona corona de Barcelona. Sabadell, Terrassa, Rubí, Mataró, Martorell, Vilanova, Granollers, Mollet i Vilafranca conformen aquesta associació que es va crear a l’abril de 2021 amb l’objectiu de poder exercir pressió sobre les administracions superiors tot defensant els temes d’interès compartit per als ciutadans d’aquests municipis.

En la trobada que es feia aquest dimecres a Vilafranca, per exemple, entre altres qüestions es va parlar de la sequera, i del recent decret aprovat per la Generalitat que té afectacions directes en els municipis. Així, la presidenta de l’Associació i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, remarcava que han acordat presentar una resolució per tal que se’ls tingui en compte com a interlocutors a l’hora de fer aquestes planificacions. Feia referència per exemple a la prohibició d’omplir piscines, o de disposar d’aigua de boca en fons públiques davant d’un estiu que es preveu calorós.

Una altra de les qüestions que es posaven sobre la taula en aquesta trobada era el de l’habitatge, i sobre tot les polítiques de rehabilitació. En aquest sentit, Farrés apuntava que es trobava que amb l’actual normativa de la Generalitat propietaris i comunitats es troben que sovint han d’avançar els diners per fer les rehabilitacions sense tenir la certesa que rebran l’ajut. I això és una dificultats afegida sobre tot en situacions de persones amb rendes baixes.

En aquests gairebé dos anys de funcionament els ajuntaments que formen part de l’associació han aconseguit posar sobre la taula temes sovint complicats i conflictius; però que en molts casos eren preocupacions essencials per a la ciutadania. Un fet que remarca l’alcalde de Vilafranca i vicepresident de l’Arc, Pere Regull i que considera posa en valor aquesta associació de municipis.

Des dels 9 municipis que conformen l’entitat se’n fa una valoració positiva d’aquests gairebé 2 anys de vida, i es remarca que a partir de problemàtiques comunes s’ha pogut fer pressió davant altres administracions en temes que moltes vegades son conflictius. Xavier Fonollosa és alcalde de Martorell i vicepresident de l’Arc.

Aquesta capacitat de fer sentir la veu d’aquests municipis que té l’associació és també una de les qüestions que es valoren des de Granollers. Àlvaro Ferrer, primer tinent d’alcalde d’aquesta ajuntament, remarca el treball col·laboratiu sobre problemàtiques compartides.

Finalment David Bote, alcalde de Mataró i secretari de l’executiva, recordava que s’han posat a debat temes importants com les ocupacions il·legals, les problemàtiques d’habitatge públic i de mobilitat en tots aquests municipis que comparteixen problemàtiques i busquen solucions compartides.

La feina feta en aquests anys de funcionament avalen, consideren els membres de l’Associació, el que es van proposar en el moment de posar-la en marxa i els referma en la seva voluntat de continuar fent d’altaveu de les problemàtiques que tenen els seus ciutadans.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: