Dimarts, 18 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

VeC veu les polítiques municipals d’habitatge insuficients i reclama més ajuts al lloguer

La diagnosi del Pla Local d’Habitatge presenta un “dèficit en l’habitatge social, en general, i d’Habitatge de Protecció Oficial de lloguer, en particular, i un envelliment del parc d’habitatge”.

Representants del grup municipal de Vilafranca en Comú han presentat aquest dilluns, en una roda de premsa al parc del Tívoli, el seu posicionament respecte el Pla Local d’Habitatge. Segons els Comuns, la diagnosi del pla és molt preocupant: la meitat de la població no pot accedir a llogar l’habitatge si no hi dedica el 40% dels seus ingressos, des de 2012 no s’ha fet cap promoció d’habitatge de protecció oficial i el 95% dels que hi havia d’abans s’han convertit en propietat particular. La demanda d’habitatge de protecció oficial se situa en 1.238 peticions, el parc d’habitatges està envellit i un 30% necessita rehabilitació energètica.

D’altra banda, des de Vilafranca en Comú creuen que la comissió de seguiment ha tingut un paper merament testimonial en l’elaboració del Pla Local d’Habitatge. Ho explica el representant de VeC a la comissió, Xavier Cadafalch.

El regidor de Vilafranca en Comú Ramon Arnabat ha dit que els objectius per Vilafranca són els que marquen la Llei del Dret a l’Habitatge i el Pla territorial sectorial d’habitatge de Catalunya: arribar al 15% de parc solidari d’habitatge destinat a polítiques socials i al 6% d’Habitatge de Protecció Oficial de lloguer el 2035.

Per aconseguir-ho, diuen els Comuns, és necessari que tant la Generalitat, com l’estat, facin les inversions necessàries. Arnabat ha assenyalat que VeC proposa diferents línies estratègiques de l’Ajuntament en aquest sentit: promocionar la rehabilitació d’habitatges; instaurar el 30% d’habitatge de protecció oficial en les construccions d’habitatges de més de 600m2 en sòl urbà consolidat; augmentar el parc municipal d’habitatge de lloguer; aplicar la Llei de Lloguers; actuar perquè els grans tenidors destinin els habitatges buits a habitatge social; promocionar noves formes d’accés a l’habitatge; i, en definitiva, augmentar el pressupost municipal destinat a habitatge, especialment a lloguer.

Per la seva part, Montse Romagosa ha recordat que VeC ha vingut reclamant tant el PLH, com l’Oficina Municipal d’Habitatge (OMH), així com polítiques municipals d’habitatge actives per garantir un habitatge digne i assequible per a tothom.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: