Dimarts, 19 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Jaume Rafecas presenta un dur informe del Síndic de Greuges reclamant més atenció al govern

Assenyalava com a preocupant la lentitud o falta de resposta davant les inquisicions de la sindicatura en diverses àrees.

Un dels primers punts del Ple ordinari d’aquest mes d’octubre a l’Ajuntament de Vilafranca ha estat la presentació de l’informe anual de la Sindicatura de Greuges corresponent a la seva gestió l’any 2019. Jaume Rafecas iniciava el discurs assenyalant que en termes generals la gestió de l’ajuntament davant el ciutadà és força correcte, però apuntava que hi ha aspectes millorables.

Assenyalava com a preocupant la lentitud o falta de resposta davant les inquisicions de la sindicatura en diverses àrees.

Posava com a exemple alguns problemes derivats de la responsabilitat patrimonial, amb sol·licituds que es tanquen sense resposta, amb el silenci administratiu.

Rafecas va recordar que el Reglament Orgànic Municipal obliga als regidors i tècnics municipals a auxiliar en caràcter urgent els requeriments de la sindicatura i va avançar que si la situació continua així no continuarà en el càrrec.

D’altra banda va apuntar com a principals aspectes de preocupació ciutadana temes que tenen a veure amb els col.lectius de persones més vulnerables, en àrees de Benestar Social, gent gran o habitatge. Va demanar al govern una reflexió sobre si es fa tot el possible per sol.lucionar-ho i va afegir que hi ha persones que no poden accedir als serveis perquè no estan empadronades, assegurant inicialment que l’ajuntament no compleix la legislació vigent en aquesta qüestió. Va assenyalar de forma positiva l’obertura de l’Oficina Municipal de l’Habitatge i va reclamar també una legislació més dura i pràctica per lluitar contra els pisos ocupats per delinqüents. També va reclamar millores en els preus dels serveis funeraris i per acabar també una reivindicació per a tots els regidors, demanat que es disposi de taules per el treball en els plens.

El síndic va rebre les felicitacions de tots els portaveus municipals. Eladio Garcia de Ciutadans apuntava que l’informe del 2019 arrossega els mateixos problemes del del 2018. Ramon Arnabat de VeC posava de relleu la preocupació per les famílies vulnerables, l’increment de la pobresa i els problemes d’habitatge. En nom de la CUP, Noel Viñas, li agraïa la feina feta al síndic i sobretot la tasca de fiscalització al govern, assenyalant que és una figura més que necessària. El socialista, Francisco Romero, assenyalava que la gestió del síndic, afavoreix la millora constant de l’ajuntament, i apuntava que a vegades les respostes al Síndic son complexes perquè hi intervenen també altres agents. La republicana Mònica Hill, qualificava de greu l’actitud del govern per els retards o la manca de respostes a la sindicatura.

I el portaveu de Junts per Vilafranca, Aureli Ruiz, destacava també la tasca del síndic, però assenyalava que l’objectiu de tots els regidors, del govern i de l’oposició, és treballar pels ciutadans de Vilafranca. Finalment l’alcalde Pere Regull apuntava que dels 30.000 expedients anuals que tracta l’ajuntament només 70 van acabar a la sindicatura, i també recollia el matís posterior de Jaume Rafecas en relació a l’afirmació inicial que havia fet dient que l’ajuntament no compleix la llei en el tema de l’empadronament, assenyalant que, en opinió del síndic, no es compleix l’esperit de la llei.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: