Dijous, 30 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les restes d’un banquet ritual al fortí del Castellar fan replantejar el que se sabia fins ara

Ara, les troballes estan al Centre d’Interpretació DO Vinífera d’Avinyonet del Penedès per a ser netejades, siglades i inventariades per l’equip de recerca.

La darrera campanya d’excavacions arqueològiques al fortí del Castellar de la Llacuna, conclosa recentment, ha posat al descobert una sitja del segle III aC amb un dipòsit votiu on hi havia les restes d’un gran banquet festiu.

Dins del dipòsit s’ha trobat una àmfora de vi ibèrica, un decantador de vi, un conjunt de vaixella composta de plats, bols i pàteres d’importació de la zona de la Campània, al centre d’Itàlia, gots per beure vi, tenalles per contenir aliments, vasets en miniatura, gerres de vi, restes d’armes de ferro i altres elements decoratius i d’abillament personal. També un falçó de ferro de petites dimensions per a la verema del raïm i el cap i l’espatlla sencera d’un porc sacrificat.

Ara, les troballes estan al Centre d’Interpretació DO Vinífera d’Avinyonet del Penedès per a ser netejades, siglades i inventariades per l’equip de recerca.

La codirectora de l’equip, l’arqueòloga d’ArqueoVitis Mireia Sabaté, explica que el fet que el banquet fos llençat i segellat de forma ritual, ha fet que l’estat de conservació dels materials sigui força bo.

La troballa fa replantejar el que se sabia fins ara del jaciment del Castellar per les característiques dels diferents elements que s’hi han localitzat.

No és habitual trobar dipòsits votius d’aquest tipus i, de fet, és el quart conegut a Catalunya i el segon a la zona del Penedès.

La campanya d’excavacions arqueològiques que ha fet aquesta descoberta ha estat especial. A causa de la pandèmia no es va poder formar l’equip habitual de campanyes anteriors amb estudiants d’arqueologia, de manera que es va convidar la ciutadania del territori proper a unir-se a les tasques d’excavació. Una vintena de persones s’hi van apuntar per donar un cop de mà i conèixer més a fons aquest poblat ibèric de La Llacuna situat a la serra d’Ancosa, als peus del cim del Castellar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: