Diumenge, 19 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La baixada de ràtio a 20 alumnes per aula tensa un inici del curs escolar incert

Els equips directius de les escoles ja havien elaborat un pla al mes de juliol partint de grups estables de convivència de 25 alumnes per aula i tenint en compte les normatives sanitàries.

El Govern de la Generalitat ha incorporat aquesta setmana noves mesures de seguretat al pla d’obertura de centres educatius degut a l’evolució de la pandèmia de coronavirus. Una d’elles és la baixada de ràtio a 20 alumnes per aula a infantil i primària.

Els equips directius de les escoles ja havien elaborat un pla al mes de juliol partint de grups estables de convivència de 25 alumnes per aula i tenint en compte les normatives sanitàries. La baixada de ràtios obliga ara a les escoles de primària a repensar la seva organització. Imma Badell és la directora de l’escola Pau Boada i, com les altres direccions, està en contacte permanent amb la resta de les escoles públiques de primària de Vilafranca.

Pels equips directius, passar de 25 a 20 alumnes per aula suposa un «canvi abismal» perquè, malgrat la dotació de professorat anunciada al juliol, falten mestres i falten espais per acollir nous grups estables de convivència.

Malgrat tot, les escoles estan treballant intensament per obrir amb les màximes garanties sanitàries: els grups estables de convivència per garantir la traçabilitat en cas que hi hagi un positiu de Covid-19, les entrades i sortides esgraonades i els estrictes protocols d’higiene i ventilació són algunes de les mesures que s’aplicaran al nou curs escolar.

El govern de l’estat ha acordat aquest dijous amb totes les comunitats autònomes que la mascareta sigui obligatòria a l’escola per a tots els alumnes a partir dels 6 anys. La Generalitat ha matisat que, tal com va fixar dimarts, l’obligatorietat de dur mascareta sigui a partir dels 6 anys depenent de la situació epidemiològica i, en qualsevol dels supòsits, a partir dels 12 anys.

Amb l’experiència del confinament i en el cas que s’hagin de fer quarantenes i tancar centres, un altre tema a tenir en compte és garantir dispositius i connectivitat a tot l’alumnat. Un aspecte que continua sent una assignatura pendent.

Els equips directius també tenen dubtes sobre altres temes: com treballarà el professorat vulnerable o com serà l’atenció a l’alumnat vulnerable.

De moment, segueixen treballant per garantir un inici del curs 2020 – 2021 el més «normal» possible dins les circumstàncies inèdites que estem vivint.

En aquest context tan complex, l’alumnat del cinquè institut de Vilafranca iniciarà el curs a l’escola Pau Boada mentre no disposi de mòduls prefabricats.

La Generalitat va fer saber fa unes setmanes a l’Ajuntament que els mòduls no arribarien a temps per l’inici de curs i el Departament d’Educació va decidir ubicar els 60 alumnes de 1r d’ESO matriculats al centre i el seu professorat a les instal·lacions de l’escola Pau Boada.

La direcció de l’escola va organitzar l’inici del curs tenint-ho en compte, però la baixada de ràtio a infantil i primària fa que ara es necessitin més espais.

La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca Xell Montserrat va apuntar el passat 7 d’agost en declaracions a Ràdio Vilafranca i Penedès TV que la previsió del Departament és que aquesta ubicació provisional a l’escola Pau Boada sigui temporal i no vagi més enllà del primer trimestre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: