Dijous, 23 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès manté la seva posició en el rànquing de la Federació Empresarial del Gran Penedès

La Federació Empresarial del Gran Penedès ha presentat la quinzena edició de l’Índex de Competitivitat Comarcal que elabora la consultora Actíva Prospect.

En un esmorzar col·loqui celebrat aquest dimarts al matí al Centre Àgora de Vilafranca, el responsable de l’estudi, David Moreno ha explicat les principals conclusions en relació a la comarca de l’Alt Penedès.

L’Alt Penedès manté la dotzena posició en el rànquing de competitivitat comarcal, amb 43’5 punts sobre 100, i, tot i no escalar posicions, registra un augment considerable en el darrer any.

Ampliant la visió, la comarca manté la mateixa posició que presentava a l’inici de la sèrie, l’any 2003. L’Alt Penedès havia arribat a ocupar la desena posició en quatre edicions, abans del 2013 quan, arran de la reestructuració del sector financer, va viure la pitjor situació des que s’elabora l’informe i va caure fins a la posició 17 del rànquing.

La millora més significativa que planteja l’índex respecte la comarca se situa en el volum de mercat i d’activitat i s’explica per una dinàmica demogràfica que deixa enrere l’estancament i per una reactivació del sector de la construcció, dos elements que estimulen la demanda.

Com a avantatges competitius hi ha la innovació i desenvolupament tecnològic, la disponibilitat de sòl i espais per a l’activitat econòmica i les infraestructures de transport i comunicacions, a més d’una bona posició respecte als mercats.

Com a reptes, es repeteix la necessitat de formació i qualificació de la mà d’obra, de despertar la iniciativa empresarial entre la població i de crear oportunitats laborals. També es destaca la pèrdua de serveis que donen suport a l’activitat empresarial que encara s’arrossega de la desaparició de Caixa Penedès i que resta externalitats respecte d’altres comarques.

Pel que fa al Baix Penedès, la comarca perd quatre posicions i se situa al número 22 de la llista. Finalment, el Garraf puja una posició col·locant-se al 9è lloc del rànquing i consolidant el seu paper en el grup de comarques més competitives de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: