Dijous, 25 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Fa 13 anys que Penedès TV emet l’informatiu en Llengua de Signes Catalana

L’interpretació del llenguatge de signes és un àmbit molt perjudicat, la majoria de vegades depèn de subvencions i els principals afectats acaben per no exercir del tot el seu dret a la informació.

Al mes de març farà 13 anys que l’actualitat diària de Vilafranca i comarca es pot seguir en horaris concrets també amb un llenguatge especial. La Llengua de Signes Catalana (LSC) és la llengua de les persones sordes i sordcegues signants de Catalunya. Es tracta d’una llengua natural de modalitat gestual i visual emprada per part del col·lectiu de persones signants com a sistema lingüístic de comunicació social i cultural. També és la llengua en què solen relacionar-se amb altres persones del seu entorn familiar i social immediat.

La Yaiza Vilaplana fa 10 anys que col·labora amb Penedès TV per a fer possible aquesta emissió de l’informatiu. Un servei que, tal com diu, no fan totes les televisions de Catalunya encara.

La professió d’intèrpret és un cicle de grau superior i hi ha molta demanda però es tracta d’un àmbit molt perjudicat ja que la majoria de vegades depèn de subvencions i els principals afectats acaben per no exercir del tot el seu dret a la informació.

La LSC, com altres llengües de signes, acompleix totes les funcions comunicatives possibles i, com tota llengua viva, té unes característiques que la distingeixen.

La llengua de signes catalana ha evolucionat des dels seus inicis i continua evolucionant constantment. Interactua amb altres llengües de signes i orals, rep influències i incorpora progressivament conceptes i nous signes d’acord amb la societat del coneixement i la comunicació actuals.

Penedès TV emet l’informatiu amb Llengua de Signes Catalana de dilluns a divendres a les 6 de la tarda.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: