Dissabte, 1 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El documental ‘El periple’ ha ofert una reflexió sobre el drama de les guerres al Solidaritats

‘El periple (la vella llum d’Europa)’ és una obra documental que reflexiona sobre la decadència dels estats de la Unió Europea a través de la crisi dels refugiats.

El passi del documental de Mario Pons ‘El periple’ era un dels actes centrals del cicle Solidaritats. Aquest dimecres al vespre, al teatre municipal Cal Bolet, va tenir lloc la projecció de la pel·lícula en una sessió especial que comptava amb la presència del director i la música en directe de Los Sirgadors.

‘El periple (la vella llum d’Europa)’ és una obra documental que reflexiona sobre la decadència dels estats de la Unió Europea a través de la crisi dels refugiats, tot establint paral·lelismes socials i històrics amb l’exili republicà de 1939, la dictadura franquista i l’actual situació de bloqueig interior de l’individu davant l’escalada bel·licista internacional.
Mario Pons és de les Terres de l’Ebre i ha estat voluntari als campaments de refugiats de Grècia.

Un dels protagonistes del documental és el vilafranquí Alfred Vallès, originari de les Terres de l’Ebre i net del farer de l’illa de Buda. Vallès, que també va ser present a la sessió, explicava que a casa seva pràcticament no es parlava de les conseqüències de la guerra, tot i que el seu pare va ser refugiat a Argelers i la seva mare va haver de fugir de les bombes. La participació al documental l’ha ajudat a reconstruir el periple que va passar la seva família a causa de la guerra, un periple que comparteixen moltes altres famílies arreu del món.

Vallès creu que continua sent necessària una reflexió racional sobre un conflicte que va deixar moltes ferides obertes.

En nom de la regidoria de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca, Montse Arroyo recordava que el Solidaritats vol posar de manifest la realitat de les persones refugiades. Una funció que no només queda relegada al cicle.

El Cicle Solidaritats té lloc durant tot el mes d’octubre amb la col·laboració d’entitats i ONG’s de la vila.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: