Diumenge, 23 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El setzè dia del geganter ha convidat els gegants de l’Arboç

Aquest diumenge tenia lloc la setzena edició del Dia del Geganter.

Organitzat pels Geganters de Vilafranca, el Dia del Geganter és una cita en què el Ferragut i l’Elisenda surten al carrer acompanyats pels gegants petits, el Jordi i la Montserrat, i una colla centenària. En aquest cas, els convidats van ser els gegants de l’Arboç, Chabran i Llúcia.

El cap de colla dels Geganters de Vilafranca Jordi Gutiérrez explicava que la jornada és un punt de trobada per a geganters i exgeganters i un dia en què les noves incorporacions a la colla poden dur els gegants i començar a agafar-los el pols.

Els Gegants de l’Arboç daten del 1827. L’any 1995 va tenir lloc la restauració del gegant ” vell”, el Chabran. La Generalitat de Catalunya va declarar els gegants arbocencs peces de patrimoni protegides. De fet són les primeres peces de cultura popular que van rebre aquesta distinció. Els gegants originals només surten al carrer el diumenge de la festa major de l’Arboç. La resta de sortides les fan amb les rèpliques.
L’Andreu Nogueira és el cap de colla dels Gegants i els Nans de l’Arboç i explica que el general Chabran era una persona odiada a la vila de l’Arboç després de la Guerra del Francès.

També els gegants i la colla de geganters petits van ser protagonistes del setzè dia del geganter. L’Àlex, el Marc i el Roger ens explicaven algunes qüestions relacionades amb el fet de fer ballar els gegants.

Després que la pluja fes acte de presència i les peces s’haguessin de resguardar als porxos de la plaça Penedès, la cercavila ja es va poder iniciar sense dificultats a l’hora prevista.
El dia del geganter va acabar amb les ballades de lluïment a la Plaça de la Vila.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: