Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca acorda la fusió dels Consorcis Sanitaris de l’Alt Penedès i Garraf

Un dels acords destacats que s’han adoptat en el transcurs del Ple de l’Ajuntament de Vilafranca d’aquest dimarts ha estat la integració dels Consorci Sanitari del Garraf amb el de l’Alt Penedès.

La regidora de Salut, Anna Doblas, exposava que és una operació que es du a terme per assolir prou massa crítica entre la població de les dues comarques per mantenir un alt nivell del servei sanitari. També va dir que els ciutadans no han de patir cap canvi substancial, o més al contrari que podrien millorar en el futur alguns serveis hospitalaris.

Per la seva banda l’alcalde, Pere Regull, assenyalava la importància de l’acord, que ara estarà a exposició pública i emplaçava a tot els grups a analitzar-lo en profunditat i a presentar les al·legacions que considerin oportunes. Regull explicava que la crisi ha comportat una organització de l’administració optimitzant els recursos i d’altra banda va remarcar que paral·lelament s’ha negociat amb la Generalitat un altre conveni particular per garantir que en l’àmbit sociosanitari el Ricard Fortuny de Vilafranca sigui el centre de referència a l’Alt Penedès.

Respecte a la fusió dels consorcis sanitaris de l’Alt Penedès i el Garraf el regidor del PP es va mostrar favorable, perquè la Generalitat en serà l’administració responsable i apuntava que també s’hauria de negociar la integració del Ricard Fortuny.

Per part de VeC, Ramon Arnabat, va reconèixer que la fusió genera dubtes sobre si millorarà o empitjorarà el servei, però la cartera de serveis prevista apunta cap a una millora. També va mostrar-se favorable al conveni del Ricard Fortuny. Arnabat va demanar però que es vetlli també per les condicioms dels treballadors de la sanitat al Penedès.

La portaveu republicana, Mònica Hill, destacava el pas important que es du a terme, i va considerar que els criteris amb els que es fa la fusió poden aportar més beneficis que desavantatges, amb un model de gestió en clau Vegueria del Penedès.

Per part de la CUP, la regidora Laia Santís, va mostrar una postura favorable a la fusió, però amb dubtes raonables que els portaven a abstenir-se en aquest punt, per analitzar l’acord i presentar al·legacions si és necessari. També insistia en la necessitat de millorar el transport públic entre les dues comarques.

Finalment el portaveu socialista, Francisco Romero, assenyalava que s’opta per un acord de racionalització amb un context advers, tot i apuntant que l’ajuntament de Vilafranca continuarà defensant la sanitat pública.

Finalment l’acord dels nous estatuts del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf es va aprovar amb el suport de tots els grups municipals, excepte l’abstenció de la CUP.

Un altre dels punts destacats del Ple va ser l’ampliació de capital de l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca, amb la incorporació de la caldera de biomassa del barri de la Girada, i l’encàrrec a l’empresa, com a mitjà propi de l’Ajuntament, de l’exercici de l’activitat de generació i comercialització d’energia tèrmica. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, recordava que amb això es culmina el projecte Vinyes per calor, finançat per la Unió Europea, que consisteix en recollir els sarments de les vinyes del Penedès per fer-ne combustible i utilitzar-lo per generar aigua calenta a través d’una caldera de biomassa.  En aquests moments ja s’ofereix calefacció als edificis públics de l’Arxiu, la llar d’infants El Parquet, i l’escola Dolors Piera, i el projecte preveu l’ampliació a altres edificis públics o privats. Aquest acord municipal es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte l’abstenció del PP.

El Ple ordinari d’aquest mes de gener va començar amb la incorporació com a nova regidora de Marta Raventós, de la CUP. Raventós va prometre el càrrec per l’imperatiu legal. En el moment de la seva incorporació hi havia entre el públic diversos membres de la PAH amb les habituals camises de color verd.

El col.lectiu va repartir un full explicant que feien “acte de presència per posar de manifest la manera en que la CUP els ha utilitzat electoralment per, finalment no permetre’ls una posició representativa de primera línia com hauria estat que un dels afectats prengués acta de regidor per la resta de legislatura”.

D’altra banda en el transcurs del Ple es van aporvar diverses mocions. Una la presentava ERC donant suport al manifest Somescola.cat, que va rebre el suport de tots els grups, excepte el PP que hi va votar en contra.

Una altra moció la presentava VeC reclamant a la Generalitat els ajuts pendents de les llars d’infants, moció que es va aprovar per unanimitat, com també es va aprovar la que presentav el PDeCAT reclamant la creació d’una línia d’autobus entre Vilafranca i la Universitat Autònoma de Barcelona.

La CUP presentava una moció per l’elaboració d’un Pla Local d’habitatge que també va rebre el suport unànime de tots els grups, i també es va aprovar una moció de VeC instant al govern de l’estat a assumir la seva responsabilitat amb el transport públic de proximitat a l’àrea de Barcelona.

D’altra banda, i abans de l’inici de la sessió plenària, l’alcalde i el regidor de Cultura van presentar personalment als regidors de l’Ajuntament als cinc administradors de la Festa Major de Vilafranca, que ja fa setmanes que treballen, però que van ser nomenats oficialment pel Ple aquest dimarts al vespre.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: