Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP referma que la collita raïm serà més curta, i que s’ha iniciat amb uns preus baixos

Segons comunica Unió de Pagesos, la seva previsió és que la producció de raïm d’aquest 2017 sigui un 29% inferior a la de l’any passat a Catalunya.

Des del sindicat pagès també alerten dels preus baixos amb que s’ha iniciat aquesta verema, tot i que s’hagi experimentat un cert repunt en aquestes darreres setmanes.
Segons les seves estimacions, en zones com l’Alt Penedès, la davallada podria ser del 25% de mitjana. Josep Marrugat, responsable de sectors vegetals de la Permanent d’Unió de Pagesos a l’Alt Penedès, remarca que aquest ha estat el tercer any consecutiu amb sequera, i que ja es pot parlar de collita escassa aquest 2017.
Des de Unió de Pagesos comenten també què, davant d’aquest panorama, l’esperat seria que els preus anessin a l’alça. Però el cert és que en el moment de començar la verema eren els mateixos amb els que es va acabar la campanya del 2016, uns preus per sota del que des de UP consideren de mínims. Tenint en compte que la davallada en la producció ha estat generalitzada a tot l’estat i també en la majoria de països europeus, el sindicat considera que els preus oferts a l’inici de la verema no es corresponien amb la situació del mercat.
Josep Marrugat referma que aquesta situació també s’ha donat al Penedès, tot i reconèixer que ara en la recta final de la verema i davant l’escassedat de raïm els preus han pujat lleugerament.
Els preus de mitjana serien d’uns 45 cèntims en el cas de les varietats tradicionals, i podrien arribar als 58-60 cèntims en el cas de raïm collit a mà i de producció ecològica. Uns preus, remarca Marrugat, que des de UP considerem que haurien de ser els de sortida per vins de Denominació d’Origen.
Marrugat considera, que veient l’estat de les vinyes i les condicions climàtiques, aquesta producció per sota de la mitjana es mantindrà el proper 2018.
Segons les estimacions del Departament d’Agricultura, la producció definitiva de la campanya del 2016 va ser de 401.509 tones, per sota de la mitjana de les darreres cinc temporades que se situava per sobre de les 433.000 tones. La previsió per aquest 2017 se situa al voltant de les 284.375 tones de raïm.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: