Dimecres, 7 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El jaciment de la Timba de Santa Bàrbara apunta a un enclavament comercial protohistòric

Aquest estiu s’han estat fent treballs arqueològics a la zona de la Timba de Santa Bàrbara a la banda propera a Castellet i la Gornal, i aquest setembre es fa una primera campanya a la zona de l’Arboç

Recordem que la Timba de Santa Bàrbara forma part del projecte de recerca arqueològica de la Universitat de Barcelona “El canvi sociocultural a la Cessetània oriental (Penedès i Garraf) durant la
protohistòria i l’època romana republicana: una perspectiva històrica i evolutiva” i forma part dels projectes de recerca que subvenciona el Departament del Cultura de la Generalitat.
És un dels jaciment de més potencial i projecció de futur de la comarca i la seva investigació aportarà dades de primer nivell per conèixer a fons l’arribada del vi i l’expansió de la vinya pel Penedès. El conjunt arqueològic de la Timba de Sta. Bàrbara té una extensió aproximada de 4 Ha, que
coincideix amb l’actual bosc de pins dins els límits del Parc Natural del Foix, situat en un promontori rocós a la dreta de la carretera que porta de l’Arboç a Castellet.
L’any 2016 i durant l’estiu de 2017 s’han realitzat excavacions arqueològiques a la part més alta del jaciment, en una zona coneguda com el Planot de la Timba de Sta. Bàrbara, que pertany al municipi de Castellet i la Gornal, on està sortint a la llum les restes d’una potent fortificació de la primera edat del ferro o època preibèrica (segles VII-VI aC), amb una presència significativa d’àmfores fenícies, que esdevenen els primers contenidors que porten vi al nostre territori.
L’objectiu d’aquesta segona intervenció arqueològica ha estat assolit amb escreix. Ha estat possible caracteritzar el jaciment i confirmar que ens trobem davant d’un possible enclavament comercial protohistòric al riu Foix, amb una important presència de material amfòric fenici i arquitectura en pedra d’una possible estructura defensiva i altres elements destacats, com una banqueta i una abocament de restes de bou sota paviment, que probablement pot tenir un caràcter votiu o ritual fundacional. Dani López, director de l’excavació.
L’objectiu de la primera intervenció arqueològica a la sota timba, entre els dies 4 i 16 de setembre, que es fa a la zona de l’Arboç és realitzar una prospecció visual al terreny que ocupen les quatre parcel·les d’aquesta zona i procedir a realitzar diversos sondejos per comprovar si al subsòl existeixen restes arqueològiques. Aquest treballs permetran caracteritzar el jaciment a nivell cultural, cronològic i tipològic, i comprovar si ens trobem davant la continuació de la fortificació i hàbitat documentat a la banda de Castellet, o bé té una gènesis diferent.
El jaciment es troba de fet en un enclavament que des de sempre ha estat important per les comunicacions. Una cruïlla de camins que apunta que es podria tractar d’un espai important d’aquella època.
La voluntat dels arqueòlegs és ara poder acabar d’estudiar i avaluar tot el material que s’ha trobat; i poder optar a unes subvencions de la Diputació que permetessin continuar les excavacions i convertir l’espai en visitable per ajudar a conèixer l’origen de la vinya i el vi al Penedès.
Els arqueòlegs treballen en el sentit que aquest jaciment de la Timba de Santa Bàrbara estaria lligat amb d’altres com per exemple el de Font de la Canya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: