Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Peces senceres i un nou bust de Demèter, entre les noves troballes a la Font de la Canya

Les noves troballes a la Font de la Canya consoliden el potencial del jaciment per conèixer els orígens de la viticultura.

La darrera campanya d’excavacions al jaciment de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, ha incorporat una gran quantitat de troballes insòlites. Els arqueòlegs hi han localitzat una dotzena de peces de ceràmica senceres, com gerres, gots i copes, totes relacionades amb el consum i comerç de vi. També han aparegut valuoses restes de metalls, com un petit podall de ferro o tota la fulla d’un ganivet. A més, hi han trobat restes d’altres materials ceràmics, restes òssies d’animals, milers de llavors de cereals i un nou bust de la deessa Demèter en bon estat de conservació. Els materials són d’entre els segles VII i III abans de Crist i han aparegut concentrats en dues sitges i un petit recinte. Ara són a l’equipament DO Vinífera per ser netejats, remuntats i inventariats.

L’arqueòleg d’ArqueoVitis Dani López explicava la importància de les troballes i destacava que, després de 22 anys d’excavacions, el jaciment de la Font de la Canya consolida el seu gran potencial per conèixer els orígens del vi i la viticultura al Penedès.

Altres troballes destacades de la campanya, que ha tingut lloc durant els mesos de setembre i octubre, tenen a veure amb els aliments que consumien els habitants del jaciment. S’hi ha trobat el primer pinyol d’oliva carbonitzat fins al moment i restes de tonyina.

A banda de les petites sitges, la campanya també ha explorat un recinte suposadament destinat a usos artesanals o econòmics que encara s’han de desxifrar. Allà és on els arqueòlegs han trobat un bust gairebé sencer de Demèter, la deessa de la fecunditat, la fertilitat i l’agricultura. Un bust millor conservat que el que van trobar-hi l’any 2011 i que ara és tot un símbol del Penedès.

El bon estat de conservació de totes les troballes indueix els investigadors a concloure que l’espai no era només un lloc on llançar-hi les deixalles i apunten la possibilitat que hi hagi algun tipus de ritual al darrere.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: