Diumenge, 5 de Febrer de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Federalistes d’esquerres es presenta a Vilafranca

L’Associació de Veïns de Les Clotes ha acollit aquest dimecres al vespre la presentació de Federalistes d’esquerres en el marc del 40è aniversari de l’associació.

Es tractava d’una xerrada per tractar sobre l’encaix entre Catalunya i Espanya des del punt de vista d’aquest moviment constituït al juliol del 2013. L’historiador i exsenador Joan Sabaté, el filòleg i traductor Marcello Bellotti i l’escriptora, biòloga i vicepresidenta de Federalistes d’esquerres Mireia Esteva van ser els encàrrecs de presentar el projecte.

Federalistes d’esquerres neix amb la idea que cal un espai de diàleg per oferir alternatives que permetin un millor encaix entre Catalunya i Espanya però també amb i entre la resta de comunitats autònomes que integren l’estat.

Segons Federalistes d’esquerres ara cal abordar els desequilibris que s’han anat generant des d’una perspectiva social i europeista.

Federalistes d’esquerres té el seu origen al setembre de 2012 quan un grup de ciutadans i ciutadanes va veure la necessitat d’obrir un espai federalista a Catalunya davant l’escenari polític sorgit després de la Diada i la convocatòria d’eleccions anticipades.

Va néixer així la Crida a la Catalunya Federalista i d’Esquerres, un document que fa palesa la preocupació per “la sortida en fals que suposa l’opció sobiranista” i la necessitat d’una “alternativa europeista i social a la crisi”. Sota el paraigua d’un segon document, titulat “Catalunya sense fronteres”, Federalistes d’esquerres es va constituir el juliol de 2013 presentant-se formalment davant la societat civil en un acte celebrat a l’Ateneu Barcelonès al setembre.

El moviment vol una reforma de la Constitució que permeti desenvolupar “un sistema federal en base als principis de la cooperació, la lleialtat institucional i la solidaritat entre els pobles d’Espanya”. Busca, d’altra banda, “regenerar el model polític i institucional, fent-lo més democràtic i participatiu, respectuós de l’autogovern de les parts i de la plurinacionalitat d’Espanya”. I “avançar en la construcció d’una Europa sense fronteres, federal, més justa i solidària”.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: