Diumenge, 23 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El creixement de la D.O. Cava centra la jornada tècnica d’UP en el marc de la Fira del Gall

Cada any des de Unió de Pagesos de l’Alt Penedès s’organitza una jornada tècnica a Vilafranca centrada en parlar de temes que siguin d’interès per la pagesia de la comarca.

En aquesta ocasió la sessió es va centrar en les possibilitats de creixement de la D.O. Cava. La jornada es va fer dissabte al matí a l’Auditori de Vinseum, i va comptar amb la participació d’una cinquantena de persones que van poder escoltar de la mà dels seus autors l’estudi que sobre aquesta qüestió ha encarregat el Consell Regulador de la D.O. Cava i que ha estat realitzat per investigadors de la Universitat de la Rioja i de la Universitat Rovira i Virgili.
En aquest sentit, el responsable nacional del sector de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos, Joan Santó, explicava que des del Consell Regulador els havien autoritzat a poder exposar públicament els resultats d’aquest estudi i poder-lo valorar. L’objectiu era analitzar les característiques i particularitats de la D.O. Cava per valorar les seves qualitats, la seva evolució i les possibilitats de creixement.
Des d’Unió de Pagesos consideren que l’actual sistema d’autoritzacions per la plantació de vinya, que des de primer de 2016 va substituir els drets de plantació, pot presentar algunes mancances sobre tot per el fet que ara la decisió és a nivell estatal quan abans era autonòmic.
El sindicat està estudiant totes aquestes qüestions, d’una D.O. que està implantada en un territori que va més enllà d’una sola autonomia i que per tant depèn directament del Ministeri d’Agricultura. No obstant això, des de Unió de Pagesos consideren també que cal parlar d’una D.O. catalana tenint present que més del 88% de la seva superfície es troba a Catalunya.
La jornada tècnica es va iniciar a les 10 del matí, amb la presentació de l’estudi de les possibilitats de creixement de la superfície de vinya de la D.O Cava amb Emilo Barco, professor d’Economia Aplicada de la Universitat de la Rioja; la caracterització del sector vitivinícola a la D.O. Cava a càrrec de Constantino Gil, expert en Economia Vitivinícola i col·laborador extern de la Universitat de la Rioja; i l’estudi de prospectiva del sector del cava 2016-2030, amb Agustí Segarra, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Rovira i Virgili.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: