Divendres, 23 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El govern de l’Ajuntament de Vilafranca aprova un pressupost de 48’7M€

El pressupost contempla les obres de millora de l’antic hospital i la urbanització de la llosa de les vies com a principals inversions. CUP,ERC i VeC hi van votar en contra i el PP es va abstenir.

El pressupost de l’Ajuntament de Vilafranca pel 2016 va ser el principal punt de debat a l’ordre del dia del Ple municipal celebrat aquest dimarts al vespre. El pressupost total, tan de l’entitat central com dels diferents organismes municipals és de 48’7M€, gairebé el mateix que el pressupost del 2015. En relació als ingressos es preveu una lleugera major recaptació per activitat econòmica però en canvi una davallada en les aportacions de la Generalitat. Del conjunt de les despeses un 40% són del capítol de personal, un 38% pel funcionament i bens corrents i la inversió suposa un 7% del pressupost, amb un total de 3’6M€. En aquest cas destaquen un milió d’euros per habilitar l’antic hospital com a espai que pugui reagrupar diferents serveis municipals, afavorint un estalvi, i 600.000€ per continuar amb les obres d’urbanització de la llosa de les vies del tren. Des del govern es distingeix uns 11M€ es destinen a serveis que segons la llei no li corresponen a l’ajuntament però que es consideren necessaris com poden ser les llars d’infants, l’escola de música, l’escola d’art, els casals d’avis, la ràdio i televisió, les subvencions a les entitats o les polítiques d’habitatge i formació ocupacional. En aquest sentit Aureli Ruiz, apuntava que més del 80% d’aquest 11 milions està compromès i que el marge restant és força reduït. També indicava que el govern prioritza els serveis a les persones i el desenvolupament econòmic.
En el transcurs del debat el regidor del PP, Josep Ramon, va anunciar la seva abstenció apuntant que poden coincidir amb la filosofia del govern, sobretot situant el suport a les famílies com a prioritat i afavorir la formació ocupacional. Però en el capítol d’inversions va trobar a faltar un estudi que contrasti si realment hi haurà un estalvi econòmic amb les obres de l’antic hospital.
En nom de VeC , Ramon Arnabat, va qualificat els pressupostos de conservadors i insuficients, i va reclamar un pla de xoc social i un pla d’impuls de l’economia social i cooperativa. També va mostrar discrepàncies en la inversió a l’antic hospital, que voldrien reduir i destinar l’edifici a residència per a la gent gran.
Arnabat va afegir que els serveis municipals es podrien reagrupar a l’edifici de l’antiga estació enològica.
Per la seva banda Mònica Hill, d’ERC, també va mostrar el seu vot contrari als pressupostos assenyalant que en la proposta final del govern no hi troben concretades les propostes que van fer arribar, estructurades en 5 àmbits prioritaris. D’una banda un pla de xoc social, però també polítiques de contractació laboral, el foment de l’habitatge social, la millora en el tractament dels residus i una partida pels pressupostos participatius.
En l’apartat d’inversions ERC planteja una rebaixar la partida dedicada a l’antic hospital.
Per part de la CUP, Maria Ferrerons, també va coincidir en les crítiques als pressupostos per considerar que no atenen prou les necessitats socials del moment. Va parlar de tres eixos fonamentals. Un, actuar davant la situació d’emergència social, dos, fomentar les polítiques d’ocupació pròpies, i tres, incloure en el pressupost una partida de pressupostos participatius.
En l’apartat d’emergència social van demanar un estudi diagnòstic de Vilafranca.
Finalment en nom del govern, Francisco Romero, va recordar que des de que el 2010 tots els grups municipals de Vilafranca van arribar a un acord per impulsar les polítiques socials no s’ha deixat d’ampliar-les.
Romero va recordar projectes desenvolupats per l’actual govern, com el Vilafranca Inclusió, o en l’àmbit de l’eficiència energètica el Vinyes per calor, avançant que properament també es treballarà en un altre projecte amb aportació europea. Respecte a l’antic hospital va destacar que és un projecte que a més d’estalvi pot dinamitzar l’espai del carrer Sant Pere.
Abans de cloure el debat l’alcalde, Pere Regull, va assenyalar que, sent el primer pressupost del mandat, les converses amb els diferents grups han estat un bon punt de partida i es va comprometre a fer una reunió per plantejar com abordar els aspectes socials.
Malgrat tot el pressupost es va aprovar amb els únics vots a favor del govern, és a dir de CiU i PSC, l’abstenció del PP i els vots en contra de CUP, ERC i VeC.
Abans d’aquest debat el Ple va començar donant compte del nomenament dels administradors de la Festa Major del 2016, Marc Izquierdo, Raimon Solà, Mar Montserrat, Xavi Raventós i Elisabet Gonzàlez. També es va fer l’aprovació definitiva de les ordenances, amb la desestimació de a majoria de les al·legacions presentades per ERC i VeC.
L’ajuntament també va aprovar per unanimitat una moció presentada per VeC sobre el model energètic i proposant l’estudi sobre la possibilitat de fer-se soci de la cooperativa Som Energia.
Abans d’acabar l’alcalde va fer notar que el d’aquest dimarts era el darrer ple com a secretari municipal de Francesc Giralt, que passa a partir d’ara a tenir altres funcions dins de l’ajuntament des del novembre de 1984, i li va agrair la seva tasca.
Giralt va prendre la paraula per respondre a l’agraïment.
El conjunt dels 21 electes de l’ajuntament va arrencar amb un fort i llarg aplaudiment.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: