Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La presentació del seu darrer llibre al Vinseum ha servit d’homenatge pòstum al vilafranquí Lluís Maria Udina

Ahir es va presentar a l’auditori del Vinseum l’obra pòstuma de Lluís Maria Udina titulada “Sant Salvador. Bressol del Vendrell”, editada per Edicions i Propostes Culturals Andana.

L’acte va comptar amb la presència del regidor de l’ajuntament de Vilafranca, Joan Manel Montfort, el president del Vinseum, Pep Soler, l’editor, Ramon Nadal, un dels seus fills i l’expresident del museu, Cèsar Martín, que va ser l’encarregat de fer una glossa del llibre i de l’autor.
L’any 1999 Cèsar Martín va afrontar, junt amb Antoni Sans el repte de transformar jurídicament la col·lecció particular que fins aleshores era el museu, en una fundació que li permetés la renovació.
En aquest camí complicat l’expresident del museu va trobar dues persones que van ajudar a fer de pont, el Carles Puig, i Lluís Maria Udina.
Martín posava com a exemple d’aquesta col.laboració el primer acord de la nova Fundació Museu de Vilafranca.

De la figura de l’homenatjat Cèsar Martín en va destacar que era un home amb una gran memòria, una persona assenyada amb gran voluntat de treballar per la recerca sobre Vilafranca.
Sobre el llibre va destacar el treball minuciós de recerca i la qualitat del llenguatge. I en va voler llegir algun fragment, com aquest.
Les inquietuds culturals d’Udina el van portar a interessar-se d’una manera especial per la platja de Sant Salvador, al Vendell, indret on estiuejava amb la seva família. El seu objectiu era recollir la màxima informació escrita i oral per explicar com era Sant Salvador fins pràcticament els nostres dies. El llibre conté una addenda amb les cases, els edificis i els noms dels estiuejants de la platja al llarg de la seva història. Per il·lustrar aquesta addenda, s’ha inclòs una vista aèria de la platja de Sant Salvador dels anys 50 del segle XX.
Les imatges del llibre il·lustren molt bé l’evolució del barri marítim de Sant Salvador amb fotografies de l’arxiu de l’autor, de l’arxiu d’altres particulars, de l’Arxiu Nacional de Catalunya, de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès i de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: