Dimarts, 30 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els diables han fet aplaudir la plaça de la Vila amb la seva crítica tant a nivell vilafranquí com estatal

L’acte més esperat del matí del 31 acostumen a ser els versos dels diables que aquest any han complert totes les expectatives. A nivell vilafranquí la gran crítica se l’han endut, com és típic,  els regidors i l’alcalde de l’ajuntament de Vilafranca.

Llucifer ha entrat a l’ajuntament i ha estat l’encarregat d’anar repassant tots els partits polítics que formen el consistori. Per altra banda, l’ESCAVI s’ha endut gran part de retrets i com cada any els diables han demanat a Raimon Gusi que es tornin a col·locar els cavallets del Quique.

Els nous contenidors de la vila i la seva reubicació ha estat un altre tema que ha fet aplaudir la plaça. També han tornat a criticar l’austeritat en l’educació pública, i han posat l’exemple dels pares de l’Estalella i Graells que han dedicat força caps de setmana a pintar les parets de l’escola.

La Festa Major en general, però, també s’ha endut gran part de crítiques. La música per l’entrada de Sant Fèlix composta per Miquel Benito ha sonat a la Plaça de la Vila mentre els diables demanaven que l’entrada torni a ser com abans. El Consell de la Festa Major ha estat un dels promotors d’aquesta iniciativa, un consell que els diables consideren que no té en compte la voluntat dels balls.

I un dels moments més divertits ha estat quan l’empostissat ha acollit una passarel·la de moda on hi ha passat tots els vestits dissenyats per la Blanca i l’Amadeu Ferrer. Els diables, les gitanes, cercolets, nans, àliga, malcasats, gegants i enguany cotonines són els balls que tenen vestits nous.

També han criticat les coreografies que, enguany, el Raimon Casals i la Roser Montserrat han retocat a ball pla i cotonines per recuperar els balls com eren antigament. Els diables diuen que així, s’atura l’evolució i la modernització que es fa amb els balls de la festa.

A nivell nacional, la consulta del 9 de novembre ha estat el tema estrella juntament amb la corrupció tant de Jordi Pujol com dels banquers de Caixa Penedès que diuen que han ferit el nom de la comarca. Així, criticant la política, els diables han explicat que de cara a les eleccions municipals de l’any que ve tornaran a presentar la candidatura “Ball de Diables, de tota confiança”.

També s’han pogut sentir versos dedicats a la capitalitat cultural de Vilafranca del 2015 i l’intent de robar a la Basílica de Santa Maria. Fins i tot, han aprofitat per fer un homenatge al rei de la rumba, Peret, mort fa uns dies.

Una altra crítica molt aclamada per la plaça ha estat la de la llei de l’avortament i el ministre Gallardón, molt durament criticada pels diables.

El vers més esperat, però, ha estat com sempre el dels administradors. Els diables han tret un tangram gegant a l’empostissat i també s’han disfressat de l’estampa de Sant Fèlix, que descriuen com a psicodèlica.

I aquest any el pregoner ha suat literalment. Com que l’Eloi Martí és dedica al món de l’esport, l’han vestit de corredor i l’han fet baixar a l’escenari on, mentre corria amb bicicleta estàtica, havia de respondre unes preguntes.

Els versos d’enguany han acabat amb la típica actuació musical dels diables que aquest any ha estat relacionada amb el Tricentenari. Amb la cançó del musical d’Els Miserables, els diables han dit adéu a Espanya, han demanat el dret a decidir i han animat a tots els catalans a resistir, fet que ha aixecat crits d’independència a la plaça.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: