Dimarts, 14 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Més de 200 estructures del neolític, i apunts que certs canvis en l’estructura social es van originar al Penedès, els resultats de les excavacions fetes arran de les obres de l’AP-7 a Vilafranca

Els treballs realitzats a la comarca, i més concretament a Vilafranca, per tal d’habilitar els nous peatges tancats de l’AP-7 han permès fer tot un seguit de troballes arqueològiques que han posat de manifest que la comarca ha estat de fa mil·lenis una zona de pas i amb assentaments d’una certa importància.

<p />

Les troballes han estat possibles gràcies a que, per complir amb la legalitat vigent en matèria de protecció del Patrimoni Cultura, es van dur a terme unes prospeccions superficials dels terrenys en que es realitzen obres públiques, per tal d’esclarir si hi ha o no restes que valgui la pena estudiar o protegir. D’aquestes, es va deduir que hi hauria tres punts en que era molt probable que poguessin aparèixer jaciments a tenir en compte. Entre juny i setembre de 2009 es van fer, previ a l’inici de les obres, excavacions a la zona de la Serreta, accés Vilafranca Centre; i Vilafranca Nord, a la zona del Cinc Ponts. Posteriorment, i amb les obres ja iniciades a finals de 2009, es va trobar també un jaciment important a l’accés de Vilafranca Sud, la zona de Mas Pujó.

Les excavacions arqueològiques han anat a càrrec de l’empresa penedesenca Tríade Serveis Culturals, amb finançament de l’empresa concessionària de l’Autopista ACESA Abertis, i sota la coordinació de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

Un dels arqueòlegs que han dirigit els treballs, Xavier Esteve, remarcava que la importància de les troballes, que permeten omplir un buit que hi havia en la pre-història recent tant a Catalunya com el Penedès Estarien datades entre fa uns 7.000 i 2.500 anys, corresponents per tant al neolític, l’edat de bronze i l’edat de ferro. S’han trobat unes 200 estructures, un nombre important gràcies a l’àmplia superfície que s’ha excavat; i d’una tipologia que permet també aventurar algunes qüestions. Els indicis apunten que alguns dels canvis que va patir aquesta societat en el seu pas dels primers pagesos del neolític a una estratificació social més complexa i amb xarxes d’intercanvis comercials importants es van iniciar precisament al Penedès.

De fet entre les estructures que s’han trobat hi ha tombes de personatges amb una certa rellevància social, ja que estan acompanyats de restes de materials valuosos de l’època, alguns dels quals podrien arribar a venir de zones del sud de França i fins i tot de l’entorn de Sicília. 

A banda, també s’ha pogut constatar arran de les troballes realitzades, que ja en aquella època hi havia qui es dedicava a espoliar tombes de personatges amb una certa rellevància. <br />Així ho mostrarien algunes de les tombes que s’han trobat i que mostren clarament com les lloses que les cobrien havien estat mogudes; i collars en que s’aprecia que han estat arrancats i dels quals només s’han recuperat per tant algunes peces.

Amb les excavacions realitzades, actualment s’estan analitzant les troballes realitzades, fet que permetrà incrementar i aprofundir en la informació obtinguda d’aquests jaciments. Després d’aquesta fase, que encara s’allargarà durant mesos, es procedirà a difondre els resultats obtinguts en forma de diverses publicacions, tant per a especialistes com per el públic en general.

Sembla existir la intenció també que amb el material recollit, indexat i catalogat, es pogués fer alguna mena d’exposició que mostrés al públic aquestes troballes i expliqués també de manera didàctica la importància que tenen per tal de conèixer una mica millor com vivien a la zona del Penedès aquells primers habitants.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: