Dijous, 28 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Totes les víctimes de la Guerra Civil al Penedès han quedat recollides en un llibre

És diu <em>Tots els noms. Víctimes de la Guerra Civil al Penedès</em> i és el resultat d’una recerca col·lectiva iniciada fa 25 anys, que posteriorment s’ha englobat dins el projecte de recerca i divulgació <em>Tots els noms</em> de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Són 3.096 persones, una xifra considerable en relació als 93.760 habitants que tenien en aquella època les comarques de l’Alt, el Baix Penedès i el Garraf.<br />El llibre, editat gràcies a la col·laboració de la Direcció General de la Memòria Democràtica i del Ministerio de la Presidencia, conté les dades dels 2.246 penedesencs morts a causa directa de la Guerra Civil i de les 850 persones de fora del Penedès mortes entre el 1936 i el 1939, a les nostres comarques, bàsicament als hospitals de sang i en la retirada de les tropes a la serra de l’Ordal.<br />El coordinador del projecte <em>Tots els noms</em>, l’historiador Ramon Arnabat, destaca la importància del llibre.
El llibre està dividit en dues parts. En la primera es fa un anàlisi de les diverses tipologies de víctimes i en la segona s’ofereixen, municipi a municipi i comarca a comarca, els llistats personals de les víctimes de la Guerra Civil, tan a les comarques del Penedès com del Penedès a altres zones del país. Arnabat explica que de cada víctima es donen les dades bàsiques perquè els seus familiars els puguin identificar. 

També surten relacionats els gairebé 100 col·laboradors que han participat en la recollida de dades a cada municipi.

Amb la publicació d’aquesta investigació es vol contribuir a restituir la memòria i la dignitat d’aquelles persones que van morir a causa de l’acció directa de la guerra o de la violència revolucionària i contrarevolucionària.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: