Divendres, 17 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

"Les maculatures de Tharrats" mostren a Vilafranca les experimentacions d’un dels noms cabdals de l’art català

Organitzada pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, divendres arribava a Vilafranca aquesta exposició itinerant produïda per l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona juntament amb l’Ajuntament de Pineda de Mar i la Fundació Tartas d’Art Gràfic.

<br />L’exposició reuneix una selecció de peces elaborades amb la tècnica de gràfica mixta creada l’any 1954 per Joan Josep Tharrats. <br />Tharrats va ser un dels pioners de l’avantguarda catalana de la post guerra. El perfil de l’artista era el d’un home molt llegit però també molt interessat en l’experimentació. Així el definia el crític i historiador de l’art Daniel Giralt Miracle, que va ser a Vilafranca per inaugurar l’exposició.
La maculatura sorgeix de les màcules d’impremta, és a dir, del full imprès de manera defectuosa, encallat entre els corrons de la premsa i tacat per les retintades successives. A cavall de la creació i el descobriment, en la maculatura hi intervenen elements "artístics", com ara l’error, la recuperació de material de rebuig i el compromís de l’artista amb el seu context cultural, que esdevenen clau per al futur art contemporani. Giralt Miracle apuntava la importància de les maculatures.

Aquesta exposició aplega 26 maculatures realitzades entre el 1945 i el 1975 i cedides per la família Tharrats, <br />Hi ha previstes visites comentades a l’exposició per a públic en general, aquest dissabte, a les set de la tarda i el diumenge 17 d’octubre a les 12 . <br />L’exposició "Les maculatures de Tharrats" estarà a Vilafranca fins al 24 d’octubre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: