Dilluns, 10 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca ja disposa del Pla Local d’Habitatge 2010-2015, que constata l’abundància d’habitatges buits

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Vilafranca el seu Pla Local d’Habitatge pel període 2010-2015, que dóna prioritat a respondre a les necessitats d’habitatge endògenes, principalment dels sectors de població més vulnerables.

El model endògen vol dir que es preveu un creixement en funció de l’evolució de la població actual. El Pla intenta adaptar-se al context de reducció dels ingressos pressupostaris municipals i de dèficit públic. <br />El document constata, d’una banda, l’abundància d’habitatges buits que hi ha a Vilafranca. Se’n té constància de 2.900 i es tracta d’habitatges de renda lliure. La majoria d’aquests han estat construïts durant el boom immobiliari i superen amb escreix les necessitats d’habitatge que generarà per la població resident. De fet, és aquesta la mesura que el pla recomana: que les necessitats que sorgeixin siguin absorbides pel gran estoc d’habitatges vacants. La regidora del Pla per l’habitatge M. Josep Tuyà explicava aquesta primera diagnosi.

La regidora, en funció de consellera comarcal d’habitatge, va plantejar als promotors d’aquests habitatges al gener del 2008 que s’acollissin a les subvencions de la Generalitat per qualificar aquests pisos de renda lliure com a protecció oficial.

Però, segons comenta, no van demostrar interès, com tampoc ho han fet les entitats financeres consultades fins al moment. Ara que els preus estan baixant, aquesta situació podria canviar, però el cert és que la Generalitat va esgotar aquest tipus de subvencions al passat mes de juny.<br />La regidora creu que els preus dels habitatges de renda lliure s’aniran equiparant als de protecció oficial i no hi haurà tanta necessitat d’aquesta mena d’habitatge. Per això insisteix en la naturalesa del pla, que evolucionarà segons les circumstàncies.

Pel que fa al pla, aquest apunta que, fins al 2015, el nombre d’habitatges que s’haurien de crear a la vila seria de 1.538. D’aquests, 1.186 són els necessaris, una xifra que es podria cobrir de sobres amb el parc de pisos buits. El Pla apunta que d’aquests 1.186, 474 haurien de tenir el caràcter d’habitatge protegit i s’haurien de distribuir entre llars per emancipació de joves, llars adultes de rendes baixes i llars per canvis familiars; i 130 s’haurien d’adequar per a gent gran.<br />Paral·lelament a la redacció del Pla, s’ha redactat i lliurat el treball complementari centrat en l’estudi de la demanda d’habitatge i detecció de situacions d’utilització anòmala dels habitatges al Centre Vila i a l’entorn del Carrer Sant Pere.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: